19. 6. 2010.

Dečija umetnička Evro-radionica/Euro-taller infantil de arte

Četvrtak, 24. jun
Dečji kulturni centar, Takovska 8

ARTIĆ
Dečija umetnička Evro-radionica

Dečija umetnička Evro-radionica „Artić" počela je ove godine sa radom u organizaciji NVO Centar za istoriju, teoriju i menadžment umetnosti -Artis, Evropskim kulturnim centrima i Dečijim kulturnim centrom u Beogradu.
Radionica je zasnovana na ideji upoznavanja najmlađih sa nekim od najznačajnijih dela evropske umetnosti. Program je primeren uzrastu i potrebama predškolske i školske dece, kao i dece sa posebnim potrebama. Radionica počiva na konceptu popularnog predstavljanja kulturne baštine evropske civilizacije u kombinaciji sa praktičnim radom, odnosno školicom slikanja i vajanja, a prema uzorima koje će deca upoznati tokom predavanja.
Deci će ove godine biti predstavljena umetnost nekoliko evropskih zemalja. Prva u nizu radionica ove godine biće posvećena Austrijskoj kulturi i umetnosti, i počeće 01. maja 2010. godine.
U saradnji sa Institutom Servantes u Beogradu od 01. juna 2010. godine počinje druga po redu radionica posvećena Španiji. Tokom čitavog meseca upoznavaće se deca sa istorijom i kulturnim nasleđem Španije. Pored vizuenog materijala koji će biti prezentovan, deca će imati priliku i da praktično slikaju i vajaju inspirisana velikim delima španskih umetnika.
U prvoj nedelji juna meseca deca će se upoznati sa pećinskim slikarstvom Altamire i inspirisana njime slikaće crteže temperom na velikim pločama koje će simulirati zidove pećina.
Druga nedelja biće posvećena srednjovekovnoj umetnosti, velikim katedralama, hodočasničkim mestima, skulpturi, freskama, i rukopisnim knjigama. Upoznata sa srednjovekovnom umetnošću deca će slikati na papiru koji podseća na pergament, isto kao što su nekada monasi oslikavali rukopise u velikim skriptarnicama Španije.
Treća nedelja biće posvećena dvorskoj umetnosti gde će deca slikati po uzoru na velikog španskog slikara Velaskeza.
Poslednje nedelje juna meseca obrađivaće se španska moderna umetnost sa akcentom na Pablu Pikasu. Deca će raditi u tehnici kolaža.
Po završetku svih radionica predviđenih za ovu godinu, biće organizovana velika aukciona novogodišnja izložba dečijih radova. Sredstva prikupljena na ovakav način biće donirana Dečijem odeljenju za onkologiju Kliničkog centra Srbije.
Predavači na radionici su Katarina Dimitrijević dipl. istoričar umetnosti, Tamara Ognjević, dipl. istoričar umetnosti i Petar Vujošević, akademski slikar.

Нема коментара:

Постави коментар