5. 5. 2010.

Uskoro knjižara "Plato ilegala"

BEOGRAD -
Knjige, pisci, izdavači, a pre svih knjigoljupci, dobiće do kraja maja novi prostor u centru Beograda - depandans knjižare "Plato buka"- "Plato ilegala" na istoj adresi kao i prva Platoova knjižara na Akademskom platou u okviru Filozofskog fakulteta.
Kako je Tanjugu rekla urednica " Plato buka" Nataša Anđelković, "Plato ilegala" je u prostoru ispod postojeće knjižare, a ime potiče od koncepta koji je rezultat iskusne ekipe na čelu sa osnivačem i direktorom Branislavom Gojkovićem, kome je fakultet na kome je diplomirao filozofiju odobrio da 1989. otvori originalni "Plato".
Ideja vodilja je da su sve promene počinjale u ilegali, a u ovom slučaju je želja da sve prave vrednosti (kultura, znanje, razmena ideja, polemike) koje su danas u ilegali dobiju mesto u ovom prostoru.
A taj prostor obuhvata 350 metara kvadratnih (dvosturko veći od knjižare "Platoa" u Knez Mihajlovoj ulici) sa galerijom na kojoj će moći da se popije kafa kupljena za kafe pultom kod ulaza.
Za uređenje prostora korišćene su metalne konstrukcije koje je "Plato" izradio za sajamske nastupe širom Srbije, a nameštaj je izrađen od industrijskog otpada (barske stolice od vodovodnih cevi, taburei od plinskih boca, stolovi od kalemova za kablove...) U timu okupljenom oko "Plato ilegale" su i arhitekta Goran Stanojević, scenograf Marija Kalabić, a mural na zidu iza pozornice radili su Miloš Miletić i Mirjana Radovanović.
Bina je projektovana da bude multifunkcionalna jer je predviđena za rok koncerte, promocije, tribine, panel diskusije, a gledalište će biti mobilno (lako se montira i demontira) .
Na policama za knjige ima mesta za 40.000 do 50.000 primeraka, a u ponudi će biti između 15.000 i 20.000 naslova.
"Plato ilegala" imaće rezervisan prostor za strana izdanja po oblastima i temama i za antikvarne knjige, dok će centralni prostor biti prepušten domaćim izdanjima grupisanim prema izdavačima.
Posebna pažnja biće posvećena svim vidovima popusta na knjige i zato će uvek biti dobrih, vrednih i korisnih naslova koji su čamili po magacinima i koji će se prodavati po cenama od 50 do 200 dinara.
(izvor --- Glas javnosti, Bg)

Нема коментара:

Постави коментар