3. 5. 2010.

Žena na silu

BEOGRAD :::
Sreda, 5.maj, 20:00
Pozorište Boško Buha/Trg Republike 3, 11000 Beograd
Pozorišna trupa Hose Maja: "Žena na silu"
Pozorišna predstava

"Žena na silu" pripada žanru komedije zapleta, koju je Tirso de Molina razvijao u komadima poput "Don Hil sa zelenim pantalonama", ali sa jednom velikom razlikom -u "Ženi na silu" glavna junakinja se prerušava u muškarca, ne da bi uhvatila udvarača koji ne želi ili ne može da ispuni obećanje o braku, već da bi uhvatila čoveka koga nikada nije videla.
Grof Federiko, koga kralj Napulja šalje u jednu ambasadu u Mađarskoj, odseda u Albertovoj kući. Finea, Albertova sestra, koju je on krio kako bi na taj način sprečio njen susret sa grofom, ipak se zaljubljuje u njega pošto ga je posmatrala iz prikrajka. Kada grof ode, Finea odluči da krene za njim i, prerušena u muškarca, počinje da radi kod njega kao sluga. Alberto veruje da je grof oteo njegovu sestru i odlazi kod kralja žaleći se, izražavajući svoje sumnje pripadnicima napuljskog Dvora, kao i Floreli, grofovoj verenici.
Finea uspeva da ugrozi grofovu reputaciju, tako što okreće naglavačke sve zakone časti i kavaljerstva, uzdrmavši sve vrednosti koje su služile kao izgovor kako bi se žene potičinile na silu.
Malo je komedija španskog Zlatnog doba u kojima se ženski likovi ne trude da spasu svoju čast i poštenje, okaljane i upropašćene od strane nekog udvarača. Protagonistkinja "Žene na silu", koju neki vide kao preteču junakinje komedije "Don Hil sa zelenim pantalonama", ruši pravila i ide ispred svog vremena, delujući na jedan način koji je humaniji, inteligentniji i kreativniji od onog koji je bio dozvoljen ženama tog doba.
Ova predstava biće izvedena na španskom jeziku.
Besplatne ulaznice mogu se podići na biletarnici pozorišta Boško Buha.

Нема коментара:

Постави коментар