19. 4. 2010.

Vladimir Pistalo u KC Grad

BEOGRAD ::: KC Grad ::: 20. april u 21h
gost: Vladimir Pištalo
moderatorka: Tijana Spasić

Vladimir Pištalo je autor koji već dugo piše ali je tek poslednjih godina stekao puno priznanje i svoju čitalačku publiku, vanredno zanimljiva osoba, profesor istorije na Vuster univerzitetu u Masačusetsu, a trenutno i gostujući profesor na beogradskom Fakultetu političkih nauka, gde studentima drži kurs naslovljen “Američka kultura i popularne vrednosti”.
Pištalo je rođen u Sarajevu 1960, odrastao je u Mostaru, Kraljevu i Beogradu.
Početkom devedesetih je pisao za “Vreme”, a 1993. emigrira u Ameriku.
Pre nego što je definitivno priznat kao značajan srpski pisac, već je bio prevođen na razne svetske jezike i dobijao brojne pohvale iz inostranstva, između ostalih i od kritičara francuskog “Figaroa” i “Le Monda”.
Njegovo izuzetno jezičko umeće dokazuje i nagrada “Miloš Đurić” za prevođenje pesama Čarlsa Simića na srpski, dok je za roman “Tesla, portret među maskama” dobio Ninovu nagradu i nagradu Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu godine.
Izbor iz dela: romani “Milenijum u Beogradu” i “Tesla, portret među maskama”, zbirke priča “Kraj veka” i “Vitraž u sećanju”, novela “Korto Maltese”…
Posle razgovora i čitanja biće prikazan film po izboru autora: “Povodom Nice” (A propos de Nice) Žana Vigoa iz 1929. godine.
“To je jedan od najinteresantnijih dokumentaraca koje sam gledao, a odlučio sam se za njega zato što je Vigoov postupak srodan mojoj poetici: i kod mene je slika glavno izražajno sredstvo, preko nje šaljem poruku čitaocu”, kaže Pištalo.
(izvor -- PROZAONLINE)

Нема коментара:

Постави коментар