8. 5. 2017.

Два писма у једном



Два писма у једном, упућена медијима и Министарству кулуре Републике Србије, Комисији за финансирање и суфинансирање пројеката у области савременог стваралаштва (Габриел Глид, Ђорђе Арнаут, Дејан Ђорић), министру културе Владану Вукосављевићу, Димитрију Тадићу, саветнику за  савремену визуелну уметност, градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу, Милану Рожићу и Градској управи за културу Новог Сада


Писмо 1.

Нови Сад, 8. мај 2017.

Поштована господо, Глиде, Арнауте, Ђорићу, поштовани министре Вукосављевићу, поштовани господине Тадићу, драги задуженици за културу Србије, Београда, Новог Сада....

Молили бисмо вас да удовољите нашој знатижељи и одговорите из којих разлога програми Мултимедијалног центра „Лед арт“ Нови Сад (Еx Арт клиника), односно Шок задруге, на Конкурсу за финансирање и суфинансирање пројеката у области савременог стваралаштва Министарства културе и информисња Србије, ове године нису заслужили чак ни симболичну подршку коју смо добијали током протеклих петнаестак година?
Да ли су разлози идеолошке природе, рецимо, због наше сарадње са Женама у црном?
Или због тога што покушавамо да опстанемо нашим „пијачним“ активностима, продајом уметничких дела на пијацама, на улици?
Или сматрате да нама новац и не треба – кад са минималним средствима реализујемо програме током целе године, онда можемо и без помоћи Министарства културе?
Или процењујете да више нема ни уметничких, ни друштвених, ни политичких разлога за даље постојање независне културне и уметничке сцена, у чијем деловању и формулисању Арт клиника учествује од 2000. године (или као Лед Арт од 1993)?
Друго, давне 1972. у Београду су организоване „Перспективе“, избор младих, перспективних уметника који су нетом завршили Факултет ликовних уметности, а пројекат се у једном моменту угасио. Почев од 2002, ММЦ „Лед арт“ наставио је праксу организовања изложбе "Перспективе". Пројекат се одржао 16 пута, у прво време избор и изложбе одржавале су се у Новом Саду, да би се од 2010. укључио и београдски Факултет ликовних уметности, па су изложбе организоване и у Новом Саду и Београду. Министарство културе спорадично је подржавало овај пројекат. Године 2016. у Београду се појавила нова иницијатива „Перспективе“. Видимо да сте ове године одлучили да подржите "нове Перспективе", а наш пројекат није подржан. То бисмо и могли да прихватимо као одлуку, али ипак мислимо да смо заслужили бар неки вид објашњења зашто сте „угасили“ нас, а у корист друге "екипе"?
Било какво објашњење је добродошло и бићемо захвални уколико нађете воље и снаге да одговорите.
Поздрав!
Никола Џафо, изабран у „Перспективама VII “,1979. и сарадници Шок задруге

Писмо 2.
Поштовани градоначелниче Вучевићу, поштовани господине Рожићу, драги задуженици за културу Новог Сада...
Пре 144 дана, 6. децембра 2016, биће томе скоро пола године, неидентификовано лице/лица уништили су нашу галерију "Шок коридор 22" у пасажу Змај Јовине 22, познатом и као Пролаз Милана Младеновића. Повод  за уништавање изложбеног простора била је изложба фотографија Срђана Вељовића, посвећена двадесетпетогодишњици "ослобађања" Вуковара.
Иако су фотографије пажљиво биране тако да ни једна не приказује ништа спорно, иако саме фотографије нису директно доносиле ништа од ужаса бесмисленог разарања једног града, сам повод био је довољно провокативан да (као и увек) неидентификовани починилац/починиоци, током ноћи разбију излоге и поцепају фотографије. С обзиром да је пасаж под видео надзором, да се током ноћи закључавају обе улазне капије и да излоге није било могуће разбити руком, имамо повода да посумњамо у спонтаност акције, но, то је друга прича.
Вандалски чин наишао је на једногласну осуду свих медија, како државних тако и независних, чак и оних "пиштољашких", па стога верујемо, с правом се надамо, да и Ви лично као и градска Управа за културу, осуђујете тај чин, иако се том приликом нико из градске Управе није огласио.
Зато имамо намеру да организујемо поправни испит – за нас, за вас, за Нови Сад. Намерни смо да изложбу поново поставимо, те да вас позовемо да изложбу и отворите, или бар да присуствујете њеном отварању и тако, макар симболично, осудите њено раније уништавање.
То би било сасвим у складу са прокламованим програмом за ЕПК 2021. који негује помирење и успостављање дијалога. Сматрамо да град који ће ову тутулу оправдано понети, свакако не може бити исти град у којем се током ноћи разбијају галерије или нестају уметничка дела, без икакве реакције надлежних и без санкција за починиоце.
На крају крајева, то би било сасвим у складу и са делом Милана Младеновића, чијим сте именом крстили овај пролаз, а који је оставио снажан траг почетком деведесетих година управо својим антиратним деловањем.
О датуму се можемо договорити у складу са вашим обавезама. Предлажемо да то буде средином јуна месеца. Очекујемо ваш одговор.

Искрено ваши,
Дежурни тим Шок задруге: Никола Џафо, Силвиа Дражић, Јована Будошан, Андреа Палашти, Милица Дукић, Нора Месарош, Филип Марковиновић, Жељко Груловић, Слободан Стошић, Владимир Илић, Душан Заклан, Милан Нешић, Бојан Дојкић, Дејан Савин, Гојко  Дутина...

Нема коментара:

Постави коментар