09.05.2017.

Antifašizam je moj izbor!

Povodom 9. maja – Dana pobede nad fašizmom, Žene u crnom i Inicijativa mladih za ljudska prava organizuju mirovnu akciju ''Antifašizam je naš izbor!'' na Trgu Republike u Beogradu, od 16:30 do 17:30.

Svedočimo o ponovnoj fašizaciji Evrope koja se manifestuje kroz rasizam, ksenofobiju, mizoginiju i homofobiju. Režimi zasnovani na fašističkoj ideologiji dovode do brutalnog nasilja prema Drugom i različitom, a koje proizvodi rat i ratne izbeglice. Izbeglicama se u državama EU zatvaraju granice, ograničena im je sloboda kretanja i nemaju elementarna ljudska prava.
U Srbiji se danas poništava antifašističko nasleđe i proširuje prostor za desničarske, neonacističke i klerofašističke snage na nivou društva i države. Rehabilitacija kolaboracionista i tendencija istorijskog revizionizma su izraz ideološke i političke volje kojom se rehabilituju snage poražene u Drugom svetskom ratu.
Pod istom ideologijom izvršena su masovna ubijanja civilnog stanovništva u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu, kao i progon nesrpskog stanovništva i antifašistkinja i antifašista u Srbiji, devedesetih godina.
Hoćemo otvorene granice, nećemo tvrđavu Evropu!
Otvorite granice svuda!
Izbeglice su dobrodošle!
Simbol ove mirovne akcije je Gernika koja svedoči o razaranju i stradanju nedužnih tokom napada na grad u Baskiji, koji je sravnjen sa zemljom 26. aprila 1937. godine.
Antifašizam je naš izbor!
Internacionalistička solidarnost protiv fašizma!

Нема коментара:

Постави коментар