3. 5. 2017.

OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA Divne Bijelić Bribirske


U Klubu Društva novinara Vojvodine, 28. aprila 2017. godine u Novom Sadu, otvorena je druga samostalna izložba fotografija književnice mr Divne Bijelić Bribirske. Izložba nosi naslov LjUBAV SVETOG DUHA, posvećena je beloj golubici Milevi, a na fotografijama su prikazani prizori sa prozora autorke, ali i beli golubovi sa ulica grada Novog Sada. Izložbu je otvorio predsednik DNV Mladen Bulut. O fotografijama je govorio Željko Savić, predsednik UO Ars Akademije. Željko Savić je tom prilikom pokazao i na jednu od najuspelijih fotografija goluba i golubice koji se ljube, predlažući da upravo ova fotografija autorke Divne Bijelić Bribirske bude sastavni deo grba Grada Novog Sada. Pismo podrške otvaranju ove izložbe, Društvu novinara Vojvodine i autorki poslalo je rukovodstvo Društva književnika Beograda, Zoran Ilić i Srđan Simeunović Sendan, ističući da je autorka cenjeni član ovog Društva, i predsednik Odeljenja za razvoj nauke o književnosti. Potpisnici pisma su najtoplije pozdravili i sve prisutne u publici, i zahvalili se Društvu novinara kao domaćinu izlože posvećene beloj golubici, simbolici mira, i prisustva svetog Duha. Naglašeno je da Društvo novinara Vojvodine jednako kao i Društvo književnika Beograda prepoznaje vrednosti autorke, njenog književnog, naučnog rada, ali i fotografije.
U katalogu ove izložbe Divna Bijelić Bribirska potpisuje sledeće redove:
„Inspiraciju za bavljenje fotografijom pronašla sam u nebeskoj lepoti bele golubice , kojoj sam dala ime Mileva. Moja prva samostalna izložba posvećena je upravo njoj i njenom momku Đorđu. Ova, odnosno druga izložba fotografija, proširena je i na pojam belog goluba uopšteno. Njeni junaci su beli golubovi koji dolaze na moje prozore, ali i beli golubovi Grada Novog Sada. Hrišćanska kultura ukazuje na jaku simboliku belog goluba. Beli golub je simbol prisustva svetog duha, u hrišćanstvu, a u svetovnom smislu, već svi znamo, on predstavlja najuzvišeniji simbol mira. Grb Grada Novog Sada sadrži i belog goluba. Zbog toga je ovaj grad pravo mesto i za ovu izložbu. U vremenu sveopšteg straha i strepnje, kao već zabeleženih odrednica ovog veka, kao i pometnje i opšteg pada duhovnih vrednosti, neizmerno je važno posvetiti pažnju nečem što svojom simbolikom tako nesebično upućuje na mir, spokoj, visine, blaženstvo, i nevinost. Zbog svega nabrojanog odlučila sam da ovoj izložbi posvetim naslov LjUBAV SVETOG DUHA, aludirajući na šire poimanje ljubavi od onog sasvim skučenog i tako ozemaljskog, i akcentujući činjenicu da ljubav postaje i trajna kategorija, a posebno onda kada je i taktilno nedodirljiva. Ona postoji i u svetom duhu koji je blagodetno prostire po nama. Naše je samo da makar pokušamo da postojimo kao ljudi.“
Na samom kraju programa otvaranja izložbe predsednik DNV Mladen Bulut uručio je autorki člansku kartu Društva novinara Vojvodine. Divna Bijelić poklonila je primerak svoje naučne knjige „Poreklo i teorija aforizma“ predsedniku Društva, odnosno biblioteci Društva novinara Vojvodine.

Нема коментара:

Постави коментар