26. 9. 2016.

"People Bazar" nova knjiga Jean-Pierre de Lukovicha


Autor priloga: Džana Mujadžić

Princ Saint Germaina des Prés
De Lukovich zadnjim objavljenim djelom postaje modni kroničar. Najprije novinar, zatim knjizevnik posjeduje dar za umjetnost postojanja. "Peuple Bazaar" je najprije privlacna zbirka Memoara, a ostalo je sadrzaj posebnih razloga i poslijedica, onoga sto se naziva pripovijedanje i pisanje. De Lukovich je bio za Pariz ono sto je Toni Servillo iz "Velike ljepote" Rimu, a danas ponekad navrati u prijestolnicu. Istice da ne voli cesto doci :
-Zivim na selu u oblasti Cauchois nedaleko od Fécampa.Zena i ja smo zadovoljni a imamo pet macki, koje su tamo sretne. 

Mackastog izgleda, vjeciti ponocni setac, znalacki slavi sitne sate a djeluje kao da posjeduje devet zivota, koje je vec prezivio.Dobrog genetskog naslijedstva, zahvaljujuci djedi Crnogorcu koji je otisao najprije u Egipat sa zeljom da uzgaja secer, nije zabranio  knjizevnikovoom ocu otici u Englesku pa se ovaj nasao u Nici, kao ratna izbjeglica. Sve to nije smetalo Jean-Pierreu de Lukovichu biti savrseni, mali Parizanin, rodjen u 19 okrugu sto je  odrastao u poznatoj gimnaziji Voltaire i bio ucenik cuvenog Jean-Louisa Bory.


50 godina mondenskog pisanja

Odmah nakon rata mladic koji je procitao Michauxova djela ali i "Dnevnik" Julesa Renarda, postaje princ klubova Saint Germain des Présa. Cesto je posjecivao i Maroko posebno Prvi africki lovacki puk .Nakon toga je odlucio poceti "pravi zivot". Novinarstvo je bilo odlicna ideja : raj za dandyje i varalice, sarmantne lopove, vladare ulica i  teoreticare avantura, poziv je trazio one sto ga zele ostvarivati : de Lukovich ga je upraznjavao pola stoljeca.

Upoznao je svjetske filmske zvijezde, pjevace ali i melankoliju tovarnih brodova i aviona. Polusvijet, siromasne, male bogate djevojcice, nekolicinu genija, prijatelje i veseljake. Medju njima Mauricea Roneta, Françoise Sagan, Pierrea Bénichou, Rogera Théronda..ali i Orsona Wellesa, Dalija, Françoisa Truffauta, Davida Lyncha,Mastroiannija ili Denisa Hoppera.Pedeset godina opreza zbog pisanja u Paris Matchu, muskom Vogue i putovanja u New York,Moskvu,London ili Rim. Aktualni knjizevnik je izbjegavao modne sadrzaje ali je pisao o duhu vremena, dozivljajima kao u teku za vjezbanje. Najzad  je de Lukovich  sebi dozvolio sa"People Baazar" zabavu pomijesanu s elegantnom melankolijom i poseban moral, iako  pod krinkom poput ovog Parizanina sto se sklanja iza case Perriera-Camparija i gospodskog izgleda burzujskog farmera iz Normandije.
Jean-Pierre de Lukovic je napisao prvi roman "Brini se o Arletty" napisao prije pet godina i  dobio prestizno priznanje Arsène Lupin. Jos 1967 je objavio "Burni zivot Alfreda Bau" a devet godina kasnije "Moju ludu glavu". Pocetkom treceg milenija, 2003 godine mu je publikovan tekst "Moje zvijezde", a 2015 djelo nazvano "Vrag stanuje na broju 21".
Novi roman "People Baazar" je veoma dobro primljen kod kritike  i rado citan.


Нема коментара:

Постави коментар