24.09.2016.

CIRKOBALKANA na BITEF festivalu


Festival savremenog cirkusa “Cirkobalkana” održaće se u organizaciji Cirkusfere (Beograd) i Cirkorame (Zagreb) od 26. septembra do 2. oktobra u Beogradu, u okviru pratećeg programa BITEF festivala,  i od 4. do 10. oktobra u Zagrebu.
 
Za razliku od prethodnih godina kada se program održavao u cirkuskom šatoru, kao nezavisnom izvođačkom prostoru, ovogodišnji festival za trenutak iskače iz svojih okvira, ali ne i osnovne ideje jačanja nezavisnih izvođačkih prostora, te će se program u Beogradu odvijati na tri lokacije ( Centar za kulturnu dekontaminaciju, Kulturni centar REX, Magacin u Kraljevića Marka 4).
 
Pored predstava, u periodu trajanja “Cirkobalkane”, biće održane i radionice cirkuske pedagogije za decu, kao i radionice za profesionalce savremenog cirkusa. Cilj radionica je upoznavanje polaznika sa mnogobrojnim cirkuskim disciplinama koje kroz svoju nesvakidašnju formu pokreta podstiču otkrivanje nestandardnih fizičkih pokreta, kreativnost i razvoj motoričkih sposobnosti. Radionice za decu su besplatnei namenjene uzrastu od 8-12 godina, dok se petodnevne profesionalne radionice naplaćuju 6.000 RSD. Prijava preko sajta www.cirkobalkana.org.
 
Manifestacija je uspostavljena 2013. godine, sa ciljem da se putem predstava, predavanja, radionica i rezidencijalnih programa približi umetnost savremenog cirkusa kako široj javnosti, tako i kreatorima kulturne politike, ali i željom - za formiranjem i afirmisanjem mladih cirkuskih umetnika širom sveta.
 
PREDSTAVE
 
AL  CUBO/ Betti Combo (Francuska) - 27. i 30.09. od 21h CZKD 
 
Svako u svojoj Vavilonskoj kuli. Dva muškarca i jedna žena, plastične kofe i dva ukulelea. Gradeći neverovatne konstrukcije, nepredvidive balanse, pedantni i ponekad podrugljivi, trio nas uvodi u srećnu i prihvatljivu neizvesnost.  Za tehničko pismo svake tačke koriste se cirkuske discipline i fizički teatar u komunikaciji s klovnom svakog glumca…
Autori i izvođači: Ilaria Senter, Fabrizio Rosselli, Francesco Caspani
 
TORTURE/ Cirkorama (Hrvatska)   - 28.09. od 21h CZKD
Predstava cirkuske sadašnjosti      
 
Troje izvođača na sceni pokušava pokretom i muzikom da prenese svoje viđenje torture, prisutne u svakodnevnom društvenom životu i umetničkom stvaralaštvu. Koristeći definiciju reči tortura i njene praktične oblike kao motive, izvođači ih implementiraju u izvođenje kroz muziku, akrobatiku, manipulaciju objektima, VJ-ing...
 
Autori i izvođači:  Jadranka Žinić Mijatović,  Nikola Mijatović,  Bruno Motik
Gostujući muzičar: Miloš Dilkić
 
DEMAGOG/ Cirkusfera (Srbija)   - 29.09. od 21h CZKD (Treća premijera predstave)
 
Predstava ‘Demagog’ kombinuje savremeni plesni izraz, fizički teatar i cirkuske veštine. Kroz atraktivnu igru tela i objekata u prostoru, uz pomoć demagoških opštih mesta i floskula kreirana je priča o zamagljivanju uzročno posledičnih veza i iskrivljavanju istine i činjenica iz sebičnih interesa i partikularnih koristi.
 
Autori i izvođači: Milan Manić i Dušan Murić
CIRKOBALKANA  KABARE  (Srpsko-Hrvatska produkcija) - 1.10. od 21h CZKD
 
Posle kolosalnih nastupa u Donjem brijanju, Prnjavoru i Žminju i mnogim drugim važnim mestima na Balkanu, haotični kabare konačno stiže i na naš festival Cirkobalkana. Predstava koja neodoljivo podseća na veče u cirkusu samo ovog puta bez krova nad glavom, šatora. Izvođenje klasičnih cirkuskih tačaka na način koji nimalo ne podseća na tradicionalno a ipak domaće, svetsko a naše.
 
Izvođači: razni
 
SOMIRU/Rogor Cirkus (Slovenija) - 2.10. od 21h CZKD
 
Atraktivna predstava, koja na zanimljiv i inovativan način povezuje muziku sa akrobatskim plesom na tkaninama i parteru. Kroz pokret i zvuk, ritam i dah javlja se »per-sona« (»koja odzvanja«), koja putuje kroz imaginarne svetove realnosti.
 
Autori i izvođači: Dana Auguštin i Thierno Diallo
 
KAMIN’E/Fouxfeuxrieux Company - Skor za jednu ženku i tri zabrinute žene-klovnice (Francuska )2.10. od 22h CZKD
 
Izgubljene na raskrsnici četiri vetra, Brigit, Vivianne i Gretza prolaze kroz svet prateći svoje apetite. Žestoke i otkačene, one će vas povesti u svom koferu na put u njihovu ludu poetiku. Na tom putu, kada glad nije zadovoljena, može doći do pokolja! Mešanjem svoje proždrljive ljubavi i šarenog ludila, ove tri klovnice kuvaju poslastice koje ćete voleti.Za publiku preko 7 godina starosti. Bez reči (ili skoro!) Ali uz muziku.
 
Autori i izvođači: Agathe Frankian-Bel, Camille Foubert et Mathilde RyelandtI

Нема коментара:

Постави коментар