06.09.2016.

42. izdanje Deauville Film Festivala

Džana Mujadžić

 Najznačajniji turistički centar galske atlanske obale, sa kilometarskim pješčanim plažama, 34 kazina i vilama posebne gradnje privlači posjetitelje sa sve četiri strane svijeta. Grad je poznat i po filmskom festivalu čije se 42. drugo izdanje upravo održava u predivnom zdanju Međunarodnog centra, odmah na domak oceana, čuvene plaže sa drvenim dokovima i slavnim imenima svjetske sedme umjetnosti, isklesanim na posebnu ogradu.

Festival američkog, ali i europskog filma ove godine je okupio poznate zvijezde poput: Jamesa Franca, Stanleya Tucci, Michaela Moore, Diane Krüger,Marjane Satrapi, Radua Milhailenaua,Sare Forestier. 
Originalni poster ovogodišnjeg 42 izdanja, prema riječima direktora manifestacije Jacquesa Belina nam upucuje optimisticnu poruku u ovom uzurpirajucem periodu gdje ljubav, svjetlost i buducnost moraju biti u prvom redu "Modernih vremena", na dokovima Deauvillea. Glavno natjecanje odrzava visoku razinu kvaliteta sa 14 ostvarenja isto kao i razliciti "hommages" Mooreu, Tucciju i Francu ali i mladim nadama svjetske sedme umjetnosti Chloe Grace Moretz i Danielu Radcliffu, prisutnim medju oko 150 000 gledatelja i 1500 akreditiranih novinara, medju kojima je i suradnica ovog glasila.
Osim zvijezda i pomno odabranih cjelovecernjih, igranih fikcija posebna paznja se obraca na program "Dokumentarci ujaka Sama", medju kojima su ove godine znacajni nazivi kao "Zena koja je stvorila Hoolywood" sestara Kuperberg, posvecenom prvoj rediteljici americkog filmskog jezgra, porijeklom Francuskinji sto je snimila prvi film na svijetu, Alici Guy Blanché. Napokon je publika saznala da ta cast pripada, najprije, ljepsem spolu!
Senazciju je izazvao i dokumentarac Fentona Baileya i Randyja Balto "Mapplethorpe: "Pogledaj slike", posvecen fotografu Robertu Mapplethorpe koji je pomogao ovoj posebnoj disciplini, pronaci pravo mjesto u suvremenoj umjetnosti. Sally Sussman je analizirala pa  snimila nevjerovatnu, istinitu  pricu Billyja Hayesa koji je 1975 pobjegao iz turskog zatvora i po cijem je sadrzaju tri godine kasnije, Alain Parker predstavio igrano ostvarenje "Midnight Express" u Cannesu, postalo kultnim naslijedjem planetarne pop kulture. Neizbjezni Michael Morre je novi dokumentarni film posvetio socijalnim dostignucima planete pa cak bio u Ljubljani, snimiti besplanto Sveuciliste koje posjeduje nastavu na engleskom jeziku pa sve vise privlaci americke studente. U filmu nazvanom "Where to Invade Next" vidi se i cijela slovenska vlada u posebnom, Mooreovom stilu. Program Deauville 7 posvecen je nadarenim rediteljima tv serijala i feljtona poput Stevena Zailliana i Richarda Price, autorima  "The Night of".Manifestacija organizira i Dan producenata i pored glavnih priznanja zirija Festivala pod predsjednistvom Frédérica Mitterranda kao i žirija Otkrica na čijem je čelu novinarka Audrey Pulvar, dodjeljuje Nagradu publike, priznaje Ornano-Valenti, pa knjizevnu nagradu Lucien Barrière.
Otkrili smo da je kostimografkinja ostvarenja "Wiener dog", filma Todda Solondza u glavnom natjecateljskom programu, bosansko-hercegovacka umjetnica iz New Yorka, Amela Baksic koja je izradila i kostime oko stotinu poznatih, americkih filmskih ekipa.

Нема коментара:

Постави коментар