18. 9. 2016.

Lucile Hadzihalilovic na smotri Love&Anarchy


Dzana Mujadzić, dopisnik iz Pariza
 
Porijeklom Sarajka, pocasna uzvanica filmskog festivala u Helsinkiju

Aktualni filmski festival "Love&Anarchy", sto se organizira izmedju 15 i 25 rujna, naglasava zensko stvaralastvo i njegov uticaj na globalnu, sedmu umjetnost.
Pocasna uzvanica manifestacije je porijeklom Sarajka Lucile Hadzihalilovic, cuvena galska rediteljica, producentica i montazerka iz Lyona. Supruga poznatog argentinskog cineaste Gasparda Noe, ona ce u programu nazvanom "Twillight Zone", pokazati svoje najnovije dugometrazno ostvarenje "Evolution", nagradjeno vrijednim priznanjima na festivalima u Stockholmu i San Sebastianu. I cuvena galska filmska diva Isabelle Huppert, porijeklom Madjarica, vlada festivalskim ekranima zahvaljujuci filmovima "Elle"/Ona/nizozemskog reditelja Paula Verhoevena i "Buducnost"/L'Avenir/, Mie Hansen Love.
Tri puta nagradjen u Cannesu, rumunjski cineast Cristan Mungin projicira svoju uspjesnu "Maturu" za koji je nagradjen priznanjem za najbolju realizaciju. Terence Davies na istoj smotri predstavlja dva, rado gledana filma :"Sunset Song" i "A Quiet Passion".Doris Dörie je slijedi ostvarenjem "Fukushima, ljubavi moja", drami nagradjenoj u Berlinu u kojoj se preplicu dogadjaji iz postojanja bivse gejse i suvremene Njemice, nakon katastrofe iz 2011 godine. 
U programu "Nemoguce djevojke", Belgijanka Rachel Lang ce projicirati  ostvarenje "Baden,Baden" a Tunizanka Leyla Bouzid  hvaljeni, dugometrazni film "Tek sto otvorim oci". Francuskinja Emilie Deleuze pokazuje zanimljivo djelo "Nikad zadovoljna".
Pored mnostva ostvarenja i nadahnutih, cjelovecernjih igranih filova iz Skandinavije u Helsinkiju se predstavlja i popularni Nanni Moretti zadnjim remek-djelom "Majko moja" kao i inventivni Argentinac Pablo Trapera sa "Klanom", a upoznaju se s publikom se i sve poznatiji Rus Mikail Mestetskiy pa Davies i Thomas Bidegain, sa svojim "Cowboyima".


Нема коментара:

Постави коментар