12. 9. 2016.

DODELJENE NAGRADE 3. PANČEVO FILM FESTIVALA - PAFF 2016 Proglašeni najbolji filmovi takmičarskih selekcija “Svetionici” i “Rani Radovi”




Sinoćje u punoj Dvorani Kulturnog centra Pančeva, svečanom ceremonijom dodele nagrada završen treći Film Festival – PAFF, internacionalni takmičarski festival autorskog dugometražnog i kratkog filma, koji se održavao od 7. do 11. septembra na više lokacija u Pančevu.

Takmičarski filmski program ovogodišnjeg PAFF-a odvijao se u okviru dve selekcije: „Svetionici„ i „Rani radovi”.

U okviru glavne PAFF selekcije - Svetionici, za nagradu Svetionik takmičilo se osam dugometražnih filmova, a o nagradi za najbolji film odlučivao je petočlani žiri: Marta Popivoda (Srbija), filmska rediteljka, James Lattimer (Velika Britanija), selektor Berlinskog filmskog festivala, Evgeny Gusyatinskiy (Rusija), selektor filmskog festivala u Roterdamu, Michael Pattison (Velika Britanija), filmski kritičar  i Zvonimir Jurić (Hrvatska), filmski reditelj.

Nagradu Svetionik za najbolji film dobio je film „Eldorado XXI” Salome Lamas, za „formalno radikalan portret ekstremne tegobe koji kontinuirano ukazuje i problematizuje svoju autsajdersku poziciju”. Prema rečima žirija, ovo je konceptualno zreo prikaz jedne geografski specifične zajednice, koji takođe zahvata i šira pitanja globalnog sveta.

Posebno priznanje žirija dobio je film Ane Rusilon „Ja sam narod”, za „intiman pristup i precizan rediteljski postupak koji uspeva da kreaira prostor za svoje protagoniste, kako bi se uhvatili u koštac sa istorijom i reflektovali je dok se odvija pred njihovim očima”.

U okviru takmičarske selekcije kratkih filmova - Rani radovi, prikazano je 20 filmova mladih autora. O nagradama ove selekcije odlučivao je žiri 16 srednjoškolaca filmofila, pod mentorstvom Nikole Ljuce, reditelja iz Srbije i Đakoma Abrucezea, reditelja iz Italija.

Nagrada Dimnjak, za najbolji kratki film dodeljena je filmu „Deset blokova dalje” Mikija Polonskog. Mladi žiri doneo je odluku da nagradi i filmove: „Park” Rande Maroufi za najbolju režiju, „Tranzicija” za najbolju montažu – Jelena Maksimović, „Bela ptica” za najboljeg direktora fotografije – Ivan Marković, „Pod  suncem” za najbolji scenario - Qiu Yang, „Lisica” za najboljeg glumca - Nikos Zegkinoglou i „Anna” za najbolju glumicu - Evgenia Dodina.

Нема коментара:

Постави коментар