13. 3. 2016.

Razgovori s razlogom: Nebojša Ćosić „Gde je moj Petrarka


Ponedeljak 14. mart u 20 časova
Srpsko književno društvo, Francuska 7, Beograd
Razgovori s razlogom: Nebojša Ćosić „Gde je moj Petrarka”
Učestvuju:
Vasa Pavković
Dobrivoje Stanojević
autor
Uređuje i vodi Dejan Simonović


Svoju novu knjigu pripovedaka Gde je moj Petrarka (Studio Znak, Beograd, 2015) autor je, sledeći dominantne tematsko-motivske intencije, podelio na celine Evropa (5 priča), Porodične slike (6) iUmetnički svet (7). U prvoj celini pisac sugeriše „prepoznavanje” antičko-hrišćanskih osnova u obrazovanju i formiranju duhovnog horizonta savremenog evropskog čoveka (dijalozi Atine i Apolona, naracija o lepoti i njenim metaforama u priči Razgovor sa Botičelijem, smeo izlet u žanr naučne fantastike, priča Evropa). Ciklus Porodične slike predočava niz običnih/neobičnih situacija, prizora, dijaloških partija iz života mahom visokoobrazovanih junaka različite dobi. Kroz sve priče ove celine uočljiva je uverljivo domaštana „svetla nit“ koja likove izvodi iz stanja destruktivnosti, čiji je koren koliko u njima toliko i u društvenoj realnosti. Momente složenih odnosa umetnik-sredina-društvo, osim eminentno „užih“ estetičkih problema, Ćosić razlaže u završnom ciklusu gde su nosioci akcije i esejističkog diskursa pisci (Požarne stepenice, Ponovo o Mocartu), slikari (Leteći atelje), teoretičari (Kulturno telo, Endemska geografija). Kao i u ranijim knjigama ovaj pisac ne dopisuje istoriju i ne reprodukuje stvarnost, već intelektom i maštom umešno preoblikuje činjenice i životne datosti, stvarajući nove realitete ispunjene bogatstvom značenja.

Nebojša Ćosić je rođen 1958. godine u Ivanjici. Diplomirao na Filološkom fakultetu, grupa za jugoslovenske i opštu književnost. Piše prozu i književnu kritiku.

Knjige priča:

Priče o smrti (1987), Tuđe nebo (1991), Nesanica (1993),Utopije i pijavice (1994), Deca velegrada (2005), Rađanje pesnika (2011).

Romani:

Lula (1999), Mesečevo naselje (2002), Bumerang (2006).

Priređene knjige:

Sveti Sava - legende i priče (1993, koautorstvo sa Tomislavom Tošićem), Knjiga o Svetom Savi (1996, koautorstvo sa Jovanom Pejčićem i Stanišom Nešićem).

Zastupljen u više izbora, panorama, antologija savremene srpske proze. Prevođen na strane jezike.

Živi u Beogradu.

Нема коментара:

Постави коментар