4. 3. 2016.

Gradska knjižnica - KC GRAD‎
Promocija knjige "Razgovori sa Smojom" Borisa Dežulovića


„U paklu ima puno više interesantnoga svita za sest, popit, učinit reportažu oli intervju, i ako je sveti Petar dobar urednik, tamo će me poslat. Šta ću ja u raju? A osin toga bojin se da ja tamo nikoga ne znan. Zato mu odma, ovin putem poručujen: Petre, ništa ne tražin, ni dnevnice, ni honorar, samo me pošalji neka najden jude, da ji okupin pa da učinimo novinu... Pakal Tribune bi se mogla zvat“, govorio je Miljenko Smoje, čuveni splitski novinar i pisac. U subotu 6. marta razgovaraćemo i o novinarstvu i tome kako se ono promenilo u prethodnih par decenija, ali, pre svega, biće reči o knjizi „Razgovori sa Smojom“ koju je napisao drugi čuveni splitski novinar i pisac (istina, mlađe generacije) Boris Dežulović. Knjiga je nastala na osnovu intervjua koji je sa Smojom 1993. uradio Dežulović i koji je objavljen u Feral Tribuneu čak u četrnaest nastavaka.

"Bio je to, na koncu, razgovor o životu, a Smoje je o njemu znao sve. Bio je predani, multidisciplinarni istraživač života i najveći živući poznavatelj te neobične pojave. Za svih tih dugih ljetnih sjedeljki smrt je spomenuo samo dvaput: prvog dana, kad je pričao o svom prvom objavljenom novinskom tekstu – osmrtnici za njegovu pokojnu babu – i posljednjeg, kad smo o njoj razgovarali kao jednom od mogućih završetaka, s hrabrom pretpostavkom da možda ipak ima smrti nakon života. Na moje posljednje pitanje, što bi da se ponovo rodi, Smoje je jednostavno odgovorio kako posebnih prohtjeva nema, jer više od toga – da se dakle ponovo rodi – njemu ne treba, niti bi ikada tražio", piše Dežulović u predgovoru ove knjige.
Miljenko Smoje je bio novinar, književnik, satiričar, putopisac, poznat po scenarijima za televizijske serije „Naše malo misto“ i „Velo misto“. Objavljivao je u mnogim medijima, dok je devedesetih godina, suprotstaviši se ratnom ludilu koje se zahuhtalo diljem Jugoslavije, bio jedan od redovnih autora kultnog splitskog nedeljnika „Feral Tribune“.

Na promociji „Razgovora sa Smojom“ će govoriti upravo urednički trio Ferala – Boris Dežulović (autor knjige), Predrag Lucić i Viktor Ivančić, kao i izdavač knjige Dragan Ogurlić. Moderator je Bojan Marjanović.

Нема коментара:

Постави коментар