13. 11. 2015.

Saopštenje Asocijacije Nezavisna Kulturna Scena Srbije

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije najoštrije osuđuje pokušaj predsednika Opštine Požega Milana Božića da izvrši politički pritisak i utiče na uređivačku politiku Kulturnog centra Požega iznošenjem paušalnih i neistinitih ocena rada Grаdske gаlerije tog kulturnog centrа. Posebno smo iznenađeni pokušajem smene direktorke Kulturnog centra Požega Slađane Petrović Varagić, koja je usledila nakon njenog demantija neistina koje je Božić izneo u u programu Radija Požega.
Simptomatično je da je javno iznošenje netačnih podataka o programu Gradske galerije, načinu rada i broju posetilaca usledilo svega par nedelja nakon promene vlasti u Požegi i izbora doktora veterinarske medicine i predsednika OO SNS Požega Milana Božića za predsednika Opštine.
Smatramo da je reč o još jednom opasnom primeru političkog ugrožavanja autonomije gradske ustanove kulture i pogubnom pokušaju njenog partijskog svojatanja.
Podsećamo da je direktorka KC Požega, u ispravci zatraženoj na osnovu Zakona o informisanju i medijima, argumentovano osporila sve paušalne i nestručne kvalifikacije koje je Božić izneo o dosadašnjem radu Gradske galerije. Evidentno je da se predsednik opštine meša u poslove koji nisu u njegovoj nadležnosti, niti su u opsegu njegove stručnosti, tako da se izjave mogu tumačiti isključivo u funkciji novih partijskih repozicioniranja. Pritiskom na uređivačku politiku, i na direktorku KC Požega da podnese ostavku, krši se Zakon o kulturi koji vrlo jasno propisuje uslove za odabir direktora i garantuje autonomiju subjekata u ovoj oblasti. Takođe podsećamo da član 39. Zakona o kulturi precizno definiše kada može da prestane dužnost direktora ustanove kulture, a budući da nijedan od tih uslova u ovom slučaju nije ispunjen, to je očigledno i razlog za politički pritisak na Slađanu Petrović Varagić i pokušaj javnog diskreditovanja kako bi se sama povukla.
Praksa partijskog mešanja u rad institucija kulture i i tendencija radikalne partijacije na svim nivoima već je dovela do katastrofalnog položaja i sužavanja prostora za savremenu kulturu i umetnost. Neodgovorno, netransparentno, nedemokratsko i partokratsko odlučivanje u oblasti kulture dovelo je, između ostalog, i do promene statusa Oktobarskog salona, novog odlaganja rekonstrukcije Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i nemogućnosti izbora direktora niza institucija kulture, uključujući i one koje imaju status nacionalnog značaja.
Zahtevamo od predstavnika vlasti na svim nivoima da obustave prisvajanje kulture zarad partijskih interesa i uspostave puno poštovanje demokratskih procedura i zakona, kao i Ustavom garantovanih sloboda izražavanja i umetničkog stvaranja.

Pozivamo i sve kolege, posebno u ustanovama kulture, da javno osude pokušaj političkog pritiska na uređivačku politiku KC Požega, jer ćutanjem doprinose normalizaciji ovakvih praksi i odstranjivanju glasa struke iz polja kulture.

Нема коментара:

Постави коментар