16. 11. 2015.

"Jezik i kulturna politika" / Književni program Kc Grad, 17.11. od 20h


Gradska knjižnica/ Književni program Kc Grad

17. novembar od 20h

Koju ulogu jezik/akcenat/dijalekat igraju prilikom procenjivanja neke osobe? Kako je došlo do toga da se „južnjačkim dijalektima“ pripisuju i neke osobenosti koje nemaju veze sa jezikom, kao što su nizak kulturni ukus i opšta civilizacijska zaostalost? Zbog čega se zagrebački, novosadski ili splitski doživljavaju kao simpatični, a govori Niša, Vranja i Pirota kao smešni ili čak bizarni? Da li je u pitanju samo nadmenost centra spram periferije, ili tu ima i nečeg drugog? Poređenja radi, kakva je situacija u drugim zemljama?

Zbog čega je kampanja „Negujmo srpski jezik” izazvala tako burne reakcije? Čemu služi normiranje jezika? U kojim prilikama je poželjna upotreba standardnog/normiranog/književnog jezika? Da li postoje krajevi u Srbiji u kojima se govori nepravilno?

Bosanski ili bošnjački jezik? Šta je ispravno, i ko treba da odlučuje o tome?

Kakvi su stavovi struke o korišćenju ženskih gramatičkih oblika za nazive zanimanja kada ih obavljaju žene (psiholog ili psihološkinja, novinar ili novinarka, sudija ili sutkinja?)

U novembarskoj Gradskoj knjižnici govorićemo o ovim temama, pokušaćemo da bar malo razbistrimo konfuziju koja postoji u javnom prostoru, razrešimo i neke od sopstvenih nedoumica, kao i da ukažemo na uvrežene stavove koji nemaju utemeljenja u lingvistici, ali se uprkos tome podstiču kroz obrazovni sistem i institucije.


Učestvuju:

Tanja Petrović, autorka knjige „Srbija i njen Jug: 'Južnjački dijalekti' između jezika, kulture i politike“
(Fabrika knjiga, 2015)
Jelena Filipović, profesorka sociolingvistike na Filološkom fakultetu u Beogradu
Đorđe Božović, asistent na Katedri za Opštu lingvistiku na istom fakultetu
Dejan Ilić, urednik izdavačke kuće Fabrike knjiga
Urednici/moderatori: Tijana Spasić i Bojan Marjanović



Kulturni centar Grad
Braće Krsmanović 4, Beograd

Нема коментара:

Постави коментар