19.11.2015.

Romski karavan umetnosti

Romski karavan umetnosti

U okviru projekta Romskog kulturnog centra pod nazivom „Romski karavan umetnosti”, koji se realizuje u saradnji sa organizacijom Civil Rights Defenders u nekoliko gradova u Srbiji, program sastavljen od nekoliko celina biće održan 28. novembra i u Kragujevcu – javna tribina „Uspešni Romi i njihova dostignuća” (od 18 časova, Kontakt galerija, SKC) izložba fotografija „Poznati Romi sveta“ (od 20 časova) i koncert grupe KAL (od 21 čas, Čaurnica).
„Romski karavan umetnosti” je putujući multidisciplinarni projekat čiji je cilj da promoviše romsku kulturu i umetnost na inovativan način i na taj način doprinese smanjenju negativnih kulturnih predrasuda koje su duboko ukorenjene u našem društvu. Projekat je, takođe, usmeren na podršku marginalizovanim mladim Romima kroz socijalnu, edukativnu i profesionalnu integraciju putem muzike, fotografija i javnih tribina.
Putujući karavan sprovodi Romski kulturni centar, asocijacija intelektualaca romske i neromske nacionalnosti, osnovan kao nestranačko i neprofitno udruženje građana čiji je osnovni cilj kulturna afirmacija Roma. Od 1998. godine, Dragan Ristić je direktor RKC Beograd. RKC je do sada realizovao brojne programe među kojima se izdvajaju izložba „Romi u Beogradu od početka 20. veka do danas“ (Cinema Rex), pozorišni komad „Bahanalije“ (Centar za kulturnu dekontaminaciju), radionica vizuelnih umetnosti za romsku decu (GO Stari grad), drama „Sasa pe jekh ivend“ (Cinema Rex), ekspertski okrugli sto „Očuvanje i razvoj romske kulture u Srbiji“ (ECPD) i dr.
„Romski karavan umetnosti“ je deo nacionalne kampanje za afirmaciju Roma („Rom, to sam ja“ / „Da li znaš ko sam ja?“) koja je započeta 2010. godine.
KAL je urbani romski bend iz Beograda. Muzički stil koji je ovaj bend kreirao zapadni kritičari su nazvali Rock’n’Roma i to svakako najbolje oslikava njihovu muziku. Od 2006-te godine, kada su otpočeli svoju karijeru, do sada, u inostranstvu su odsvirali preko 600 koncerata. Nastupali su na najznačajnijim domaćim, evropskim i svetskim festivalima i postigli zavidnu evropsku karijeru. Dovoljno je reći da su svirali na festivalima poput „Roskildea” u Danskoj, „Fuzion” festivala u Berlinu, „Pepsi Sziget” festivala u Budimpešti kao i na domaćem EXIT-u.
Na tlu SAD su nastupali 2006. i 2008. godine, gde su obišli sve značajnije klubove poput „Joe’s pab” u Njujorku, gde su svirali svi najznačajniji svetski muzičari poput Leonard Cohen-a, David Byrne-a, Richard Thompson-a, Dolly Parton, Sinead O’Connor, Norah Jones, Youssou N’Dour-a, David Gilmore itd. Na američkoj turneji 2008. godine odsvirali su 45 koncerata i ostvarili saradnju sa jednom od najpoznatijih njujorških muzičkih atrakcija, „Gogoll Bordello”.
Producent oba njihova albuma je Mike Nielsen, poznat po saradnji sa najvećim svetskim muzičkim atrakcijama poput sastava: Underworld, Snow Patroll, The Cure, Jamiroquai,
Članovi benda su: Dragan Ristić (gitara, lead vocal), Miloš Veličković (bubanj), Ivan Kuzev(bas), Dejan Jovanović (harmonika), Milorad Jevremović (violina). KAL je jedini bend sa ovih prostora koji je izabran među preko 1.000 bendova iz celog sveta da 2006. godine svira na najznačajnijem sajmu World muzike u Španiji - WOMEX.

Нема коментара:

Постави коментар