23. 11. 2015.

MASCOM RECORDS PREDSTAVLJA
MUZIKA ZA KLAVIR VASILIJA MOKRANjCA

Posle uspešne saradnje na izdanju Enriko Josif "Kamerna muzika"
Mascom records nastavlja saradnju sa SANU na izdanju Vasilije Mokranjac "Klavirska muzika".

Vasilije Mokranjac (1923-1984) je jedan od najznačajnijih srpskih kompozitora 20. veka, čija dela pripadaju samom vrhu celokupne srpske umetničke muzike. Istakao se i na polju klavirske i simfonijske muzike, a komponovao je i znatan broj partitura filmske i primenjene muzike. Dobitnik je značajnih priznanja, među kojima su Nagrada Sterijinog pozorja, Oktobarska nagrada grada Beograda, nagrada Jugoslovenske radio-difuzije, kao i Sedmojulska nagrada za životno delo.
Posvetivši se svom omiljenom instrumentu – klaviru, tokom pedesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, Vasilije Mokranjac je sa izuzetnim umetničkim nadahnućem komponovao ciklus "Etide" (1951/2), koji je najistaknutije delo takve vrste u celokupnoj srpskoj klavirskoj literaturi. Samo godinu dana kasnije nastaje njegova "Sonatina u a-molu" (1953). Nastupaju vrlo produktivne godine za ovog kompozitora, te on 1955/6. komponuje svitu "Fragmenti", u kojoj on pored svojih osnovnih muzičkih postupaka, ubedljivo koristi i spaja još dva muzička uticaja, presudna za njegov opus: elemente narodne muzike (iskazane prevashodno diskretnom upotrebom prekomerne sekunde) i iskustva muzičkog impresionizma. Popularni ciklus "Šest igara" (1957) jeste kompozitorov ustupak tada uobičajenim stilizacijama narodne muzike, ali u kojem Mokranjac, sledeći primer čuvenih "Sedam balkanskih igara" Marka Tajčevića, stvara upečatljive minijature lišene velike dramatičnosti, kombinujući u njima, bez upotrebe citata, elemente balkanske i istarske narodne muzike. Početkom osamdesetih u poslednjoj kompozitorskoj fazi nastaje ciklus "Intime" (1973) i svita "Odjeci" (1973), koju mnogi muzikolozi ocenjuju kao jedno od njegovih najboljih dela napisanih za klavir.
Sve ove kompozicije, poštovaoci lika i dela ovog velikog srpskog kompozitora sada mogu poslušati u novom izvođenju istaknutih pijanista, na novom izdanju Mascom Recordsa "Muzika za klavir" Vasilija Mokranjca, koje je objavljeno zajedno u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti.
Pijanisti koji su izveli kompozicije Vasilija Mokranjca su Katarina Radovanović Jeremić, Nikola Stojković, Bojana Stanković, Miloš Veljković, Vladimir Gligorić i Stanko Simić.

Ovo izdanje, kao i bogat katalog klasične muzike možete pronaći u našoj internet prodavnici WWW.GUDA.RS, u Mascom store-u u Čumićevom sokačetu, kao i u svakoj bolje snabdevenoj muzičkoj radnji.

Нема коментара:

Постави коментар