1. 9. 2015.

Počinje Pančevo Film Festival (2 - 6. septembar 2015, Pančevo)

Svetska premijera filma „Bezango“i gostovanje strip autora Pata Morijaritija
SUTRA POČINJE DRUGI PANČEVO FILM FESTIVALA (PAFF)
2 - 6. septembar 2015, Pančevo


U okviru posebnih festivalskih programa i specijalnih filmskih projekcija drugog Pančevo Film Festivala koji počinje u sredu, 2. septembra, gost festivala biće i Pat Moriariti, strip umetnik iz Sjedinjenih država, a zakazana je i svetska premijera filma „Bezango, WA“. Film će biti premijerno prikazan 6. septembra u 18 časova, u dvorani „Apolo“. Izložbu strip radova Pata Morijaritija možete pogledati svakog dana u toku trajanja festivala, u Foajeu Kulturnog centra Pančeva.

„Bezango, WA“ je priča o nezavisnoj strip sceni severozapadne američke obale. Ovaj film prikazuje neverovatan umetnički rad i beleži istoriju, muke i evoluciju strip crtača ove regije. Jedan od aktera filma je umetnik Pat Moriariti, gost Pančevo Film Festivala, autor poznat kako po stripovima, tako i po ilustracijama,  plakatima, flajerima i omotima albuma koje je kreirao za brojne bendove i izvođače. Svoju karijeru započeo je na pank sceni u Mineapolisu sredinom osamdesetih, gde je  sarađivao sa izdavačkom kućom „Twin/Tone Records“ radeći na vizuelnom materijalu za  bendove kao što su The Replacements, Mekons, Magnolias, Soul Asylum. Stripom se  bavi od 1987. godine kada su Fantagraphics Books u jednoj antologiji objavili njegovu  storiju o tome kako je bio žrtva pljačke, nastalu prema istinitom događaju.

Drugi Pančevo Film Festival - PAFF održaće se od 2. do 6. septembra na više lokacija u Pančevu. Filmske projekcije će se održavati u okviru šest filmskih programskih celina (takmičarske, revijalne i tematske), kao i raznovrsni prateći sadržaji festivala (koncerti, tribine, predavanja, radionice, izložbe). Festival organizuju mladi filmski radnici i umetnici okupljeni oko udruženja Pančevački filmski festival, u saradnji sa Kulturnim centrom Pančeva i Domom omladine Pančevo, uz podršku Grada Pančeva, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Austrijskog kulturnog foruma. Cilj PAFF-a je promocija nezavisne autorske kinematografije, kao i filmova visokobudžetne produkcije koji neguju originalan i kinematografski uzbudljiv pristup narativu, formi, strukturi i estetici.

Filmski program festivala je sastavljen od naslova sakupljenih sa raznih strana sveta, od dokumentarnih do igranih, eksperimentalnih i film eseja, kratkog, srednjeg i dugog metra, raspoređenih u više programskih celina, dve takmičarske („Svetionici“, „Rani radovi“) i nekoliko revijalnih („Svetla budućnost“, „Pafforama“, „Ponoćna jeza“, „Amplituda“).

Нема коментара:

Постави коментар