30. 9. 2015.

12z nastupa na Nova Festivalu u Pančevu
10. oktobar u 20.00, Scena Kulturnog centra Pančeva
Ulaz besplatan



Mađarski sastav 12z prvi put pred publikom u Srbiji
9. oktobar u 22.00, Dvorana “Apolo” Doma omladine Pančevo, ulaz besplatan


12z (onetwozed), mađarski elektro-akustični dvojac koji čine Balint Sabo (gitara, elektronika) i Marton Krištof (elektronika, klavijature, bas) nastupiće prvi put u Srbiji, 9. oktobra u 22 časa u Dvorani “Apolo”, u okviru prvog izdanja Nova Festivala u Pančevu. Premda su mladi i relativno novi autori na mađarskoj sceni, u proteklih nekoliko godina istakli su se kako brojnim diskografskim izdanjima, tako i konceptualnim sešnima s gostujućim muzičarima. Spajajući savremene tendencije u elektronskoj muzici i slobodnu improvizaciju, grade originalan izraz koji najviše dolazi do izražaja na koncertima.

Nova Festival, festivala nove i avangardne muzike održava se u Pančevu i Beogradu od 8. do 10. oktobra, u organizaciji udruženja “KomunikArt”, uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, Italijanskog instituta za kulturu iz Beograda, Ambasade Republike Slovenije i Collegium Hungaricum-a iz Beograda, a uz podršku „Vajfert piva” kompanije HEINEKEN Srbija.

Ulaz na koncert je besplatan.

Više o programu 12z:

12z (onetwozed) je mađarski elektro-akustični dvojac koji čine Balint Sabo (gitara, elektronika) i Marton Krištof (elektronika, klavijature, bas). Premda su mladi i relativno novi autori na mađarskoj sceni, u proteklih nekoliko godina istakli su se kako brojnim diskografskim izdanjima, tako i konceptualnim sešnima s gostujućim muzičarima. Spajajući savremene tendencije u elektronskoj muzici i slobodnu improvizaciju, grade originalan izraz koji najviše dolazi do izražaja na koncertima.

Njihov najzapaženiji i najambiciozniji projekat bio je 12z (sessionz), serijal nastupa što se odigravao jednom nedeljno od 2012. godine, uz učešće brojnih gostiju. Startovao je kao niz proba u jednom stanu u Budimpešti, da bi evoluirao u redovan nedeljni program koji slavi nesputanu improvizaciju, naposletku pretočen i u album. Za razliku od džezerskog koncepta improvizacije „na temu“, koji se često zadržava i u improvizovanoj muzici lišenoj žanrovskih stega, 12z daje prednost „oblikovanju zvuka“ i građenju strukture iz prividnog haosa. Ovom bendu, koji je izgradio reputaciju na javnim nastupima i u saradnji s gostima, često se pridružuje Aron Porteleki (bubnjevi, viola), te u ovom kontekstu otvorenije koketiraju i sa rok estetikom, premda zadržavaju osnovni koncept improvizacije.

Marta ove godine, duo 12z objavljuje album The Free Fall Inspirations, na kome donosi „eklektičnu paletu kompleksnih, improvizovanih zvučnih poema“, te muzičari prave zaokret u svom stvaralaštvu, prvi put se predstavljajući u potpuno elektronskom izdanju. Ove godine prezentuju i Streams of Rising Air, sedamnaestominutni rad koji najavljuju kao „posebne fragmente procesa snimanja“, sa predstojećeg albuma Trembling Air. Kako pojašnjavaju, ti fragmenti „reflektuju koncept albuma ne kao njegovu celinu, već pre nalik malim mozaicima“, u kojima se grubo sečena i procesuirana tradicionalna muzika savršeno uklapa sa beskompromisnom ali melodičnom elektronikom.

Нема коментара:

Постави коментар