18. 4. 2010.

Saša Stojanović u Rovinju: Think Tank i Var oduševili Rovinjane

::: ROVINJ :::
U sklopu Dana srpske kulture u Istri, održana je druga istarska promocija časopisa za Balkan ”Think Tank” i romana Var Saše Stojanovića. Nakon Pule, prepuni Multimedijalni Centar u Rovinju ugostio je čovjeka kojeg su kritičari proglasili za jednu od najzanimljivijih pojava na balkanskoj književnoj sceni – Sašu Stojanovića. Stojanović je skupa s urednicom Think Tank-a za Hrvatsku – Aleksandrom Dimitrijević i urednikom za BiH – Goranom Karanovićem predstavio časopis i drugo izdanje kontraverznog romana Var.
Direktno i bez dlake na jeziku, s publikom je razgovarano o misiji Think Tank-a, časopisa koji je pokrenut kako bi se pokušalo uvezati pokidane veze Balkana. Predstavljeni su posljednji brojevi na temu CENZURA I AUTOCENZURA, te EROS I PORNOS. Također je istaknuta otvorenost časopisa za saradnju s novim autorima iz Hrvatske.
Nakon časopisa, publici je približen Stojanovićev treći roman – Var. Riječ je o djelu koje je bilo u užem izboru za NIN-ovu nagradu, te za Nagradu Meša Selimović. Inače, Var je u Srbiji rasprodat u rekordnom roku i doživeo je svoje drugo izdanje, te je do sada preveden na češki jezik, a u toku su prevodi na njemački i grčki. Također, po motivima ovog romana napravljena je i drama, koju uskoro očekuje prvo izvođenje.
Stojanovićevo čitanje izazvalo je burne reakcije kod rovinjske publike koja je bila vidno potresena snagom drugačije ispričane priče o ratu na Kosovu 1999. godine.
Nakon Istre, Stojanovića očekuje promocija u Mostaru i Splitu u nadolazećoj sedmici.
(izvor --- PROZAONLINE)

Нема коментара:

Постави коментар