13. 4. 2010.

Treći BELDOCS od 13. aprila

Međunarodni festival dokumentarnog filma BELDOCS u Beogradu predstavlja u trećem izdanju od 13. do 20. aprila oko 50 ostvarenja svetske dugometražne filmske dokumentaristike, uključujući međunarodni i regionalni takmičarski program, specijal posvećen ruskom filmu i druge prateće programe.
Cepelinske romanse i svemirski turisti. Pice u Aušvicu i ekologija u Smederevu. Samouke bubnjarke i ljubomorne divlje mačke. Vesti iz klanice i ispovesti iz kladionice. Ratni velešpijuni i freestyle mujezini. Globalne menstruacije i muške prostitucije. Gvozdene vrane i porodične tajne. Visoka nebesa, a zemlje tvrde. Eskobar i Dostojevski. Sevdah i Timbuktu, samo su neke od atraktivnih tema ukupno 51 filma, koji će biti prikazani u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, Domu kulture Studentski grad, Dvorani Kulturnog centra Beograda i Art bioskop Museumu, najavili su 7. aprila organizatori na konferenciji za novinare.
Direktor i osnivač BELDOCS-a Mladen Vušurović izrazio je nadu da će “ova godina biti poslednja sa produkcijskim problemima”, kao i veliki optimizam u budućnost festivala, navodeći da ga posebno raduje i uverava u to novi festivalski tim.
Navodeći da je treći BELDOCS prirpemljen skromnim sredstvima, Vušurović je rekao da su ga finansijski pomogli opština Stari Grad i pojedine ambasade zemalja iz kojih učestvuju filmovi.
Uprkos tome, uvedena su tri nova programa, a za sledeću godinu planirana su još tri. Takođe, očekuje se oko 30 gostiju.
Publika trećeg BELDOCS-a, koji će otvoriti 13. aprila u Kinoteci filmovi “Zvezda je rođena” Vanje Kovačević i “Svemirski turisti” Christiana Freia, imaće priliku da pogleda 18 dokumentaraca u međunarodnom takmičarskom programu, u selekciji nagrađivanog dokumentariste Borisa Mitića i Mladena Vušurovića, dok će u regionalnoj konkurenciji, u selekciji Igora Toholja, urednika u DKSG-u i takođe uspešnog filmskog autora, biti prikazano 13 dugometražnih dokumentarnih filmova.
Prema navodima Mitića, međunarodni takmičarski program vrlo je zanimljiv i raznovrstan i stilski i tematski, a predstavlja filmove koje bi publika trebalo da vidi i televizijska, a ne samo bioskopska publika.
Mitić je predložio i da se u Beogradu otvori bioskopska sala za dokumentarne filmove, što je podržao i Dinko Tucaković iz Muzeja Jugoslovenske kinoteke, podsećajući da je i u Zagrebu otvoren “Dok kino” kao tekovina tamošnjeg festivala dokumentarnog filma ZagrebDox.
Povodom regionalnog takmičarskog programa, Toholj je rekao da će dati presek produkcije koji je stilski i tematski veoma širokog dijapazona - od ličnih instrospektivnih do krajnje angažovanmih filmova.
Najavljujući nekoliko svetskih premijera, Toholj je istakao da je reč zapravo o 90 odsto aktuelne produkcije iz regiona.
U okviru posebnog programa revijalnog karaktera “Žiri je uvek u pravu”, biće prikazana četiri filma nominovana za Oskar 2009. godine, kandidat za nagradu Bafta i najbolji film prema mišljenju Evropske filmske akademije.
Specijalni program “Fokus Rusija”, koji uređuje profesor Marko Babac, obuhvata deset filmova koji su producirani u Rusiji ili govore o Rusiji danas.
Babac je posebno izdvojio film “Blokada” Sergeja Loznice, ruskog autora koji potiče iz Loznice u Srbiji, a reč je o kolekciji nekoliko starih kratkih filmova vešto spojenih u koherentnu celinu kao jedinstveni omnibus (Prigovor naroda, Podvig Lenjingrada, 900 nezaboravnih dana, Lenjingrad u borbi).
Publika će videti, između ostalog, i film “Fotografije sa sela” (Evgeny Solomin), koji na duhovit način govori o vađenju novih ličnih karata, a biće prikazan i biografski film “Dionisije” Dmitrija Čermenova, posveta Dionisiju Moskovskom, najvećem ikonopiscu i slikaru fresaka u15. veku.
Najavljen je i prateći program Beldocs Pro, namenjen profesionalcima u oblasti dokumentarnog filma i svima koji to žele da postanu.
Prema rečima Milene Vesković, tema ovogodišnjeg programa Beldocs Pro je kopropdukcija.
Članica žirija za međunarodni takmičarski program Elizabet Maršan (Elizabeth Marschan) predstaviće festival DOCPOINT Helsinki, uz projekcije četiri dokumentarna filma iz Finske.
Odluku o najboljem filmu u međunarodnoj selekciji doneće žiri koji čine Aleksandar Kostić, Elizabeth Marschan i Maximillian Pleattau, dok će o najboljima u regionalnoj konkurenciji odlučiti žiri u sastavu: Marko Babac, Oliver Sertić i Petra Seliškar.
Nagrađeni filmovi biće proglašeni i prikazani na svečanom zatvaranju 20. aprila u Jugoslovenskoj kinoteci, a nagrade će dodeliti predstavnik pokrovitelja fonda za nagrade - Opštine Stari Grad.
Biće dodeljeno sedam nagrada, od kojih su dve novčane.
Predsednik Saveta BELDOCS-a Vladimir Perović najavio da će sledeće godine u fokusu biti Iran, a najavio je i da će se zalagati da festival postane prohodniji, odnosno da jedna osoba može da poglda sve što je ponudjeno, kao i da bude više kreativnih dokumentaraca.
Direktor DKSG-a Miodrag Milošević izrazio je uverenje da će BELDOCS biti jedan od najboljih festivala u Beogradu ove godine, a istakao je da ga je DKSG odmah podržao, kao što podržava film već decenijama unazad.
Prošle godine najboljim filmom u međunarodnoj konkurenciji proglašen je japansko-američki film “Kampanja” (Kazuhiro Soda), dok je nagradu “Pobednik Beograda” u regionalnom programu osvojio domaći “Nestanak heroja” Ivana Mandića.
BELDOCS je održan prvi put 2008. godine u Beogradu i bavi se promocijom i razvojem dokumentarnog filma u Srbiji, podsticanjem produkcije unutar tog filmskog žanra, kao i uključivanjem šire publike u sferu poznavanja, razumevanja i poštovanja tog specifičnog načina filmskog umetničkog izražavanja koje pronalazi uporište i inspiraciju u istorijskom životu i njegovim posebnostima. Takođe, BELDOCS permanentno radi na promociji i distribuciji srpskog dokumentarnog filma u zemlji, regionu i svetu.
Sajt BELDOCS-a je www.beldocs.rs, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

Нема коментара:

Постави коментар