18. 4. 2010.

Beogradsko Pesničenje stiglo i do Zagreba

Pesničenje je 2008. godine izmislila grupa Škart iz Beograda, da bi se nepoznati umetnici ohrabrili za javno izlaganje svoga rada. Na poslednje Pesničenje održano u Beogradu došlo je 450 umetnika i 5.000 gledalaca.
Pesničenje, trening aktivnog čitanja poezije u javnim prostorima, u petak uveče je održan i u Zagrebu, i to na poziv Književnog salona Studentskog centra koji je pozvao beogradske kolege. Cilj ove manifestacije je da podstiče neafirmisane umetnike na javno izlaganje svoga rada, a već etablirani autori im daju podršku.
U proteklih 17 meseci organizovano je 16 festivala poezije i više manjih događaja u Beogradu, devet gostovanja u šest gradova (Pančevo, London, Leskovac, Riga, Vranje i Novi Sad), a prikupljenim novcem od prodaje ulaznica objavljeno je 12 knjiga poezije. Ukupno je nastupilo više od 450 pesnikinja, pesnika, performera, kantautorki, strip autora i drugih umetnika i izvođača, a na događajima je prisustvovalo više od 5.000 ljudi, što je, tvrde organizatori, Pesničenje pretvorilo u jedan od posećenijih kulturnih događaja u Beogradu. Za sinoć je u MM centru bilo najavljeno još jedno Pesničenje. (izvor --- BLIC)

Нема коментара:

Постави коментар