7. 6. 2017.

Urušavanje institucija kulture na lokalu: SMENA Upravnog odbora Kulturnog centra Požega

Na osnovu člana 56. Ustava Republike Srbije, nezavisne inicijative „Konkursijada” i „Kultura za 5+ Požega” pokreću  PETICIJU za smenu Upravnog odbora Kulturnog centra Požega i v.d. direktora Srđana Stevanovića zbog nepoštovanja zakona i procedura i neodgovornog vođenja ove ustanove koja je prethodnih godina važila za jednu od istaknutih ustanova kulture u Srbiji. 

Upravni odbor Kulturnog centra Požega je imenovao novi Umetnički savet Gradske galerije Požega u skladu sa tek izmenjenim Statutom, kojim je dosadašnje pravo predlaganja članova tog tela oduzeto uredniku likovnog programa, pa su na predlog v.d. direktora Srđana Stevanovića imenovana dva likovna umetnika i dva pisca za decu. Kulturni centar Požega je 2.juna 2017. godine na svojoj zvaničnoj FB stranici „sa ponosom“ objavio spisak i biografije (preuzete sa interneta) umetnika i pisaca – novih članova saveta. Nakon objavljivanja ove informacije, umetnik Milan Tucović je demantovao članstvo u ovom savetu, ističući da nikada nije dao pristanak i tražeći da se njegova biografija i njegovo ime uklone sa pomenute objave. Umesto izvinjenja umetniku Tucoviću i javnosti zbog obmanjivanja i objavljivanja neistina, Kulturni centar Požega je svoju objavu obrisao, sa njom brišući i demanti umetnika Tucovića. 

Upravni odbor i v.d. direktora Kulturnog centra Požega smatramo odgovornim za ovakav nedopusiv način vođenja javne ustanove kulture, za nepoštovane procedura, struke, kao i za obmanjivanje javnosti. Smatrajući da se ovakvim postupcima urušava ustanova kulture koja je dobro svih građana i koja je do skoro bila ocenjivana kao važna tačka na kulturnoj mapi Srbije, zahtevamo HITNU SMENU Upravnog odbora Kulturnog centra Požega i v.d. direktora Srđana Stevanovića, kako bi dalja devastacija ove ustanove kulture prestala. 

Pozivamo Ministarstvo kulture i informisanja RS da reaguje i zaštiti dalje urušavanje institucija kulture na lokalu, podsećajući da je i sam Upravni odbor KC Požega imenovan suprotno Zakonu o kulturi (član 41. Zakon o kulturi – „Članove upravnog odbora imenuje i razrešava osnivač, iz reda istaknutih stručnjaka i poznavalaca kulturne delatnosti“), kao i suprotno Zakonu o lokalnoj samopravi (član. 30. – „Odbornik ne može biti zaposlen u opštinskoj upravi, niti lice koje imenuje, odnosno postavlja Skupština opštine“).
Potpišite peticiju

Нема коментара:

Постави коментар