14. 6. 2017.

Projekcija filma “Gora”, najboljeg na 10. Beldocs-u



Dvostruki pobednik ponovo pred gledaocima
 
Nakon trijumfa na jubilarnom 10. Beldocs-u, gde je premijerno prikazan i osvojio nagrade za najbolju fotografiju i najbolji film, GORA Stefana Maleševića biće prikazan 19. juna u 20 sati u Domu omladine Beograda.

U izolovanim selima Gore, na visoravnima okrutne Šar-Planine, žive Goranci, muslimani koji govore narečjem koje pripada grupi južnoslovenskih jezika. Sa njima, njihovim životima, kulturom i običajima upoznajemo se postepeno. Kako je u selu Restelica, gde se odvija veći deo filma, Maleševiću bilo zabranjeno da snima žene, odabrao je grupu muškaraca i uvodi nas u njihove jednostavne živote, kao i okruženje u kome se nalaze. Slušamo njihove pesme, pratimo svakodnevicu. Njihovi razgovori otkrivaju čari života u visokim planimama, otkrivamo sportske aktivnosti, te religiozne običaje i tradiciju… Malešević se fokusirao na grupu kojoj prilazi i filmološki i antropološki, otkrivajući ih polako upravo onako kako su se oni pred kamerom predstavljali. Kako ide ka kraju, film nas opčinjava tim magičnim slikama, govorima, napevima.

«Gora» je gotovo oniričan ulazak u život zajednice koju planina na kojoj žive konstantno podseća na efemernost ljudskog postojanja. Istovremeno, oni sami ukazuju nam na živote ne tako daleko od nas, a načelno tako daleke i strane. Nije uzalud međunarodni žiri ovo ostvarenje proglasio najboljim filmom i, naročito, najbolje «oslikanim». Upravo su te dve komponente tesno povezane u ovom ostvarenju, jer Malešević pametno odlučuje da vizuelnim stilom ispriča priču o životima Goranaca, puštajući životu da otkrije one najinteresantnije momente. Izvrstan dokumentarac, koji podiže lestvicu domaćoj dokumentaristici.

Нема коментара:

Постави коментар