17. 4. 2016.

SUBSCENA VAS POZIVA NA SUDJELOVANJE U IZVEDBENOM PROJEKTU 'ANGELUS NOVUS: ŽIVA RAZGLEDNICA IZ ZAGREBA' OD 18. DO 22. TRAVNJA 2016.



Projekt SKARAVENTER i TeatroInRivolta vas pozivaju da zajedno s autorima koncepta i redateljima Luciom Falco i Marcellom Serafinom kreirate i izvedete interaktivnu performans – instalaciju za urbane prostore 'Angelus Novus: Živa razglednica iz Zagreba' tijekom intenzivne četverodnevne radionice koja se održava u SubSceni AKC Medika od 18. do 22. travnja 2016.

SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride ugošćuje u travnju umjetničku rezidenciju projekta Skaraventer koji će održati profesionalnu radionicu za izvođače. Cilj radionice fizičkog i interaktivnog teatra su trening i priprema izvođača za živu izvedbu u urbanom prostoru, koja će se održati zadnjeg dana radionice 22. travnja. Projekt se bavi ruševinama i emocionalnim vezama koje s njima sklapamo. Suočen s ruševinom prolaznik je prisiljen zamisliti nove svjetove, nove horizonte i svježe načine ne bi li izgradio svoju budućnost. Zasukat će rukave, združiti snage i pretvoriti ostatke u temelje. Ili će ih ponijeti sa sobom i otići, ostavljajući vjetru da pomete nijemu zemlju.

'Slika Paula Kleea 'Angelus Novus' prikazuje anđela koji izgleda kao da će se sad odmaknuti od nečega o čemu fiksirano kontemplira. Njegove oči zure, usta su otvorena, krila raširena. Ovako je zamišljen anđeo povijesti. Njegovo je lice okrenuto prema prošlosti. Gdje mi vidimo lanac događaja, on vidi jednu jedinu katastrofu koja neumorno gomila ostatke ruševina i baca ih pod njegove noge. Anđeo bi htio ostati, probuditi mrtve i popraviti ono što se razbilo. No oluja puše iz Raja, zahvatila je njegova krila tako snažno da ih više ne može zatvoriti. Oluja ga neodoljivo tjera naprijed u budućnost od koje je okrenut leđima, dok gomila krhotina ispred njega raste prema nebu. Ova oluja je ono što nazivamo razvojem.'
Walter Benjamin

Radionica prima najviše 30 polaznika, a održava se svaki dan od 10h do 18h s dogovorom za zadnji dan kad je izvedba.

Projekt SKARAVENTER je nastao u proljeće 2015. kad su Lucia Falco i Marcello Serafino (osnivači kazališne grupe TeatroInRivolta iz Chianocca, koja je gostovala na 18. FAKI-ju s predstavom 'Kaninchen') odlučili da je vrijeme za novo umjetničko putovanje. Nema više osnivanja nove kazališne grupe, sad se polažu temelji za nastanak dugoročnog projekta koji posjeduje stratešku, konceptualnu i estetsku neovisnost, a obilježen je snažnom potrebom za rastom i transformacijom.

Lucia Falco je umjetnička voditeljica, redateljica, glumica i organizatorica događaja. U vjetru preobražava ideje u stvarnost. Vadi dragocjeni materijal iz izvora. Putuje tražeći dušu u stvarima. Donosi svjetlo u geste svakodnevnice.

Marcello Serafino je glumac, pisac i stvaratelj slika, zvukova i rukotvorina. U vjetru odlazi u planinu u potrazi za odgovorom na pitanje. Vraća se u dolinu noseći pitanje za odgovore. Zna zapaliti i tretirati vatru.

Zašto vjetar? Zato što vjetar često puše u našoj zemlji (Dolina Susa). Dolazi s planina i spušta se u nizine. Može biti leden ili topao. Može biti blag ili snažan. A ponekad zapleše s nama oko trešnjinog stabla.

Više informacija potražite na skaraventer.wordpress.com

Svoje prijave možete slati na skaraventer@gmail.com s naznakom 'Angelus Novus in Zagreb'. Prijave trebaju biti na engleskom jeziku te sadržavati: ime, prezime, godine, adresu, telefon i motivaciju.

SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride novopokrenuti je projekt kojeg u partnerstvu provode Autonomni kulturni centar Attack i Udruga Cirkorama unutar AKC Medika. Projekt je neprofitnog karaktera, a za cilj ima afirmiranje i povezivanje avangardnih i eksperimentalnih izvedbenih umjetnika iz Hrvatske, regije i svijeta, neovisno o žanru, stilu i razdoblju kojem pripadaju. Razvija i promovira eksperimentalne strategije za privlačenje nove publike i uspostavljanje suvremenog umjetničkog diskursa. SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride potiče svaki umjetnički opravdan, radikalan ili suptilan, postupak stvaranja izvedbe.

Нема коментара:

Постави коментар