26. 4. 2016.

NA DISOVOM PUTU



Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ iz Čačka u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda predstavlja u utorak, 26. aprila 2016. godine u 19 časova dobitnike nagrade „Mladi Dis“ Jovana Popovića (1973), Bojana Markovića (1985) i Mašu Seničić(1990). Mladi pesnici pobednici su na prethodnim Disovim konkursima za rukopis za prvu pesničku zbirku koji se raspisuje u okviru tradicionalnih Disovih svečanosti. Laureatima Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ iz Čačka, organizator manifestacije „Disovo proleće“ , štampana prvu knjigu, koja je svojevrsna ulaznica na pesničku scenu Srbije. Na Disovom putu osteje većina nagrađenih, što potvrđuju novim knjigama i prisustvom u književnoj periodici. Pesnici koji će se 26. aprila predstaviti beogradskoj publici pobedili su na 38, 50 i 52 „Disovom proleću“. Knjige-prvenci laureata nagrade „Mladi Dis“ čine ediciju „Tokovi“ čačanske biblioteke, koja daje veliki podsticaj stvaralaštvu i afirmaciji mladih.
O pesničkom podmlatku koji izrasta iz Disovog konkursa za mlade do 31 godine starosti koji pišu na srpskom jeziku, govoriće pesnik Vojislav Karanović, dobitnik Disove nagrade i član ovogodišnjeg žirija za nagradu „Mladi Dis“, i Danica Otašević, umetnički direktor manifestacije 53.„Disovo proleće“.
Jovan POPOVIĆ, glumac i pesnik, dobitnik je nagrade „Mladi Dis“ 2001. godine. Za knjigu „Godine večnosti“ objavljenu u Čačku, dobio je 2002. nagradu „Branko Radičević“ koju dodeljuje Društvo književnika Vojvodine. Povović je rođen u Pančevu, radi kao glumac u Pozorištu lutaka „Pinokio“ gde je dobitnik više domaćih i međunarodnih nagrada za odlične role. Drugu knjigu pesama „Gautamina sazvežđa“ objavio je2015. u izdanju Udruženja književnika i književnih prevodilaca u Pančevu.
Bojan MARKOVIĆ, je rođeni Užičanin, na radu u Beogradu. Rukopis za prvu pesničku zbirku nagrađen je na Disovom konkursu 2013. godine, pa mu je Gradska biblioteka u Čačaku štampala knjigu „Riba koja je progutala svet“. Marković radi kao profesor književnosti i veoma je aktivan u umetničkoj grupi „Prosuti iznutra“. Interesuju ga film, muzika i drama.
Maša SENIČIĆ, je laureat nagrade „Mladi Dis“ za 2015. godinu. Rođena je Beograđanka, završila je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti, sarađivala je na brojnim projektima, televiziji, pozorištu i filmu, ali piše i pesme i javno ih čita. Njena prva pesnička knjiga zove se „Okean“. Jedan je od osnivača programa Filmkulture, učesnik na Pesničenju, književnog festivala u Zaječaru, edukator brojnih radionica o filmu, scenarista radio drama i pozorišnih predstava, kratkometražnih i dugometražnih filmova.

Нема коментара:

Постави коментар