18. 12. 2015.

PROJEKAT Ne/Vidljivi Grad – 10 godina

Polazeći od činjenice da su naši gradovi, u svojoj dalekoj prošlosti, a pogotovo danas, multi-etnički gradovi, sa velikim brojem stanovnika različitog porekla i kutura i da je ta svest izbledela usled naleta kriza i ratova koji su stvarali multietničke tenzije, a ne razumevanje, kreirali smo projekat koji se bavi promocijom različitih etničkih kultura koje koegzistiraju danas.

Osnovni cilj projekta „Ne/Vidljivi grad“ je da multietničku strukturu gradova u Srbiji i bogatstvo različitih kultura učini vidljivijom. Da sve ono što se izgubilo ili postalo nevidljivo, a stvaralo se zajedničkim snagama ovog društva, koje je multinacionalno, i deo je naše kulture već vekovima, otkrijemo ponovo.

Kratka istorija projekta

Pilot projekat je nastao 2005. godine u Beogradu i sastojao se iz predstava koje su se odvijale u autobusu na liniji 26 i koje su "pričale" multietničku istoriju grada, okruglih stolova i niza aktivnosti.
S obzirom na uspeh pilot projekta, DAH Teatar je 2007/08 proširio projekat na Srbiju (Novi Sad, Subotica, Inđija, Niš, Leskovac, Vranje).

2008. godine DAH Teatar je vrlo uspešno realizovao evropski pilot projekat „Ne/Vidljivi grad“ u Norveškoj, te je u želji da doprinese normalizaciji odnosa različitih etničkih zajednica širom Evrope i da doprinese razvoju jednog civilnog društva koje se zasniva na toleranciji, realizovao projekat širom Evrope.

2010. DAH Teatar je postao prva organizacija iz Srbije koja je postala nosilac projekta u okviru EU programa „Kultura 2007-13“.

Projekat je realizovan u četiri zemlje sa četiri partnera: Danska, Makedonija, Velika Britanija i Francuska. (2011/12)
2014. godine projekat je realizovan na Sardiniji u okviru festivala „Đirovagando“.

Ovaj projekat je dobio nagradu za najbolji projekat u oblasti socijalnih integracija od strane ERSTE Fondacije

Ove godine proslavljanje 10 godina „Ne/Vidljivog grada“ počinjemo u Novom Sadu gradu poznatom po bogatstvu različitih kultura i uticaja različitih etničkih manjina, zatim igramo u Inđiji i završavamo u Beogradu predstavom u autobusu na liniji 26, 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava.

Smatramo da je ovaj projekat posebno važan sada, u svetlu skorašnjih incidenata gde su napadani pripadnici nacionalnih manjina. Napadači su često bili mladi ljudi, tako da je ovaj projekat posebno okrenut njima sa idejom da im se ponudi druga vrsta slike o našem društvu kao i mogućnost da zauzmu drugračije, konstruktivno mesto u njemu.


Projekat su podržali:
AP Vojvodina – Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije
Grad Beograd - Gradski sekretarijat za kulturu
Fondacija otvoreno društvo
ERSTE Banka



Нема коментара:

Постави коментар