2. 12. 2015.

AUDICIJA ZA EKSPERIMENTALNI IZVEDBENI PROJEKT 'ALIJA SIROTANOVIĆ' NA SUBSCENI



AKC MEDIKA – Filmski studio
PON 7.12.2015. 17h

SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride najavljuje novi projekt 'Alija Sirotanović' koji će biti premijerno izveden u prosincu. Dramaturginja i redateljica Irena Čurik održava audiciju za glumce, plesače, performere, muzičare i izvođače svih žanrova, za autorsko sudjelovanje u eksperimentalnom izvedbenom projektu 'Alija Sirotanović' koji se temelji na proučavanju rada i njegovih pozitivnih strana, dok se scenski identitet gradi prema krilatici 'Ono si što činiš'. Uzrečice 'Drugovi, treba samo raditi!' i 'Samo naprijed', oko kojih će se graditi izvedbeni materijal, pripadaju rudaru Aliji Sirotanoviću, radniku udarniku, junaku socijalističkog rada koji je oborio svjetski rekord u kopanju ugljena 24.7.1949., u Jami 1 koja je bila poznata kao 'Rov vojvode Putnika'. Predsjednik komisije koja je kontrolirala rad objavio je: 'Alija Sirotanović je, sa svojih osam komorata, za osam sati rada iskopao 152 tone uglja (253-ja kolica), prebacio normu za 215%, srušio dotadašnji rekord Stahanova za 50 tona i postigao svoj svjetski rekord u iskopu uglja.' Ova je predstava, kao rezultat međuzavisnog rada izvedbenog kolektiva, posvećena trajnim vrlinama rada, onako kako su istaknute u istinitom mitu o socijalističkom heroju Aliji Sirotanoviću.

Izvedbeni umjetnici trebaju za audiciju pripremiti kratki izvedbeni solo (5 – 10 minuta) o nekom 'radu' uz koji će pridružiti referentnu uzrečicu. Izvedba treba rad tretirati kao djelo koje nešto proizvodi za dobrobit drugih. Audicija će biti radna i trajati nekoliko sati. Od učesnika se očekuje da improviziraju i prilagođavaju svoj materijal u suradnji s drugima. Uži će krug audicije biti održan sljedećeg dana u isto vrijeme. Rad na predstavi trajat će 2 tjedna i biti intenzivnog karaktera, jer je koncipiran kao istraživački proces s eksperimentalnim autorskim radom izvođača na samostalnoj i zajedničkoj proizvodnji izvedbenog materijala.

'Alija Sirotanović' je financiran sredstvima Gradskog ureda za kulturu. Produciran je u partnerstvu Udruge Freakvencija i Autonomnog kulturnog centra Attack.

SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride novopokrenuti je projekt kojeg u partnerstvu provode Autonomni kulturni centar Attack i Udruga Cirkorama unutar AKC Medika. Neprofitnog je karaktera, s ciljem afirmiranja i povezivanja avangardnih i eksperimentalnih izvedbenih umjetnika iz Hrvatske, regije i svijeta, neovisno o žanru, stilu i razdoblju kojem pripadaju. Razvija i promovira eksperimentalne strategije za privlačenje nove publike i uspostavljanje suvremenog umjetničkog diskursa. SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride potiče svaki umjetnički opravdan, radikalan ili suptilan, postupak stvaranja izvedbe.



Нема коментара:

Постави коментар