22. 12. 2015.

RADOSLAV BRATIĆ: PISAC I DOKUMENT

sreda, 16. decembar u 19.00 mala sala
NAŠI SAVREMENICI, ciklus
razgovor sa živim klasicima srpske književnosti
RADOSLAV BRATIĆ: PISAC I DOKUMENT

O piscu i sa piscem razgovaraju: profesor Jovan Delić; Nemanja Karović, Sanja Vuković, Nikola Marinković, Pavle Živković, Milomir Gavrilović i Dejan Vojvodić
ciklus priređuje: Vesna Kapor

U vreme tobožnjeg brisanja granica, u vreme opsesije neprestano novim, opsesije posedovanjem, materijalizacije i kupoprodaje u svim sferama čovekovog života, književnost ostaje mera smislene potrage za identitetom, put od sebe do sveta. Ona je svedočenje i univerzalno težište vremena, kontinuitet u kome smo svevremeno i sa onima pre nas i onima što će slediti tragove. Ciklus NAŠI SAVREMENICI vezaće različite generacije pisaca i čitalaca. Tu, pored nas žive imena koja su (o)beležila decenije prethodnog veka i dosegla svojim rukopisom svevremenost. Ovim razgovorima podsećamo koliko su velika i važna sećanja i svedočenja u njihovim redovima zabeležena, koliko su bili inovativni i hrabri, menjali forme, raskrinkavali sistem pripovedanjem i uspostavljali nove književne pravce, mešajući tradiciju sa modernim senzibilitetom.
Radoslav Bratić objavio je romane Smrt spasitelja, Sumnja u biografiju i Trg soli, knjige pripovedaka Slika bez oca, Strah od zvona i Zima u Hercegovini,poetičku knjigu o čitanju Šeherezadin ljubavnik, knjigu eseja i kritike Pisac i dokument i knjige izabranih propovedaka Zima u Hercegovini i druge priče i Najlepše priče Radoslava Bratića.
Napisao je i više drama za radio i televiziju. Sam ili sa saradnicima, pripremio je više antologija tekstova iz inostranih književnosti (lužičkih Srba, kineske, indijske, američkih crnaca). Kao urednik u BIGZ-u, uredio je desetak biblioteka domaće i strane književnosti.
Dobio je više nagrada: Isidora Sekulić, Andrićevu, Ćamil Sijarić, Meša Selimović, Borbina, Kočićeva, Plaketa Miloš Crnjanski, Zlatna povelja Car Dušan.

Нема коментара:

Постави коментар