18. 2. 2010.

Uskoro izložba „Joko Ono - Džon Lenon - Tito“

Na prvi pogled možete pomisliti kakve sad veze ima Tito sa Joko Ono i Džonom Lenonom. Odgovor na ovo pitanje daje jedan nesvakidašnji umetnički događaj u pripremi za „Art ekspo 2010“. Kuriozitet 15. „Art ekspoa“ koji se održava od 4. do 9. marta na Novosadskom sajmu zapravo je tematska izložba „Džon Lenon - Joko Ono - Tito“ u Kongresnom centru, na kojoj će biti predstavljene umetničke mirovne akcije „Akorns“.

Reč je o akcijama koje su konceptualna umetnica Joko Ono i frontmen „Bitlsa“ Džon Lenon realizovali 1968. godine. Među svojevrsnim učesnicima te akcije bio je i bivši doživotni predsednik nekadašnje Jugoslavije Josip Broz Tito, koji se odazvao pozivu slavnog umetničkog para da posadi u ime mira dva hrastova žira. Iz njih su izrasla dva hrasta, koja i danas postoje u okviru bivše Titove rezidencije u Beogradu.
Suorganizatori su Galerija „Bel art“ u saradnji sa Muzejom istorije Jugoslavije u Beogradu i Centrom za vizuelnu kulturu „Zlatno oko“ u Novom Sadu.
- Istorijat ove izložbe izuzetno je zanimljiv. Naime, na dan venčanja dvoje svetski poznatih umetnika - Joko Ono i Džon Lenon - zasadili su dva hrasta kraj katedrale u Koventriju. Istovremeno, na pedeset adresa svetskih lidera poslali su po dva žira (engleski „acorns“, po čemu je njihova mirotvorna akcija dobila naziv) sa željom da se zasade u ime mira. Među onima kojima su žirove poslali bio je i Josip Broz Tito, tadašnji predsednik SFRJ. Tito je ideju potpuno ispoštovao: žirove je posadio u arborijumu svoje rezidencije na Dedinju. Izložba je, dakle, omaž jednom istorijskom trenutku u kojem su se srele tri eminentne ličnosti ne samo tog vremena, nego i istorije uopšte - kaže Momo Cvijović, arheolog koji upravo radi na pripremi pomenute izložbe i dodaje:
- Početkom osamdesetih godina pojavila su se tri od ukupno šest dokumenata ovog svojevrsnog „slučaja“. U ručno pravljenoj koverti, bez marke i poštanskog žiga, nalazi se pismo letak sa autentičnim potpisima Džona Lenona i Joko Ono. Uz pismo je priložen rukom ispisan prevod teksta, overen pravougaonim štambiljom Generalnog sekretarijata predsednika republika, sa datumom prijema od 11. septembra 1969. godine – objašnjava Cvijović. Bilo je to uzbudljivo otkriće. Zavedeni parkom na skoro 10 hektara, sa više od 3.000 stabala i 165 različitih biljnih vrsta, nismo tražili hrastove, već se raspitivali kod onih koji se bave sađenjem. Ali, kakav odgovor očekujete od onih koji ceo život samo to rade. Već tada je jedan deo parka visokim zidom odvojen od prostora koji je nakon Titove smrti pretvoren u muzej. Upravo u tom delu, jedan pored drugog, nalazila su se i, nadamo se, još uvek nalaze, dva hrasta lužnjaka.



Izložba „Joko Ono, Džon Lenon, Tito (1968)“ imaće tri segmenta. U prvom će biti predstavljena pisana dokumentacija o protokolarnoj proceduri, zabeleškama, odlukama i postupanju s poklonom koji je Tito dobio, zatim omotnica i fotografija paketića, projekcija video snimaka dva hrasta u Koventriju i dva hrasta u Beogradu. Drugi segment čini stotinu crteža Joko Ono nastalih povodom obeležavanja četrdesete godišnjice akcije „Acorns“, a treći će pojedinačno predstaviti svakog od autora. Joko Ono, sa video radovima i fotografijama, Džona Lenona, sa muzikom „Bitlsa“, spotovima, posterima i fotografijama, i Josipa Broza Tita sa autorskim fotografijama, polaroidima i filmovima. (Jedan deo ove dragocene dokumentarne građe pre neki dan je predočen beogradskoj publici u Muzeju istorije Jugoslavije na izložbi „Tito foto“ koja se može pogledati do 28. februara.)
Kao ilustracija za umetničke aktivnosti Lenona i Ono poslužiće materijal iz naših privatnih kolekcija uz direktno dobijeni od video umetnice koji se ovih dana očekuje. (izvor -- BLIC)

Нема коментара:

Постави коментар