2. 12. 2016.

Beogradska beležnica” Siniše Stojanovića / PET 9.12.


U petak 09. decembra, u 19h, održaće se promocija romana “Beogradska beležnica” Siniše Stojanovića, u izdanju norveško-srpske koprodukcijske kuće Kovačnica priča. Peta napisana knjiga ovog autora, dok roman prvenac, po prvi put predstaviće se javnosti u galeriji Polet, Cetinjska 15. O knjizi, pisanju i povodima za nastanak knjige govoriće Ivana Peško – urednica izdanja, Dragana Nikolić - dizajnerka ogovorna za izgled korica, Aleksandar Marković – autorov duhovni blizanac i Siniša Stojanović kao autorova senka.

“Inicijalno pesnik, Siniša Stojanović na mestu svog romanesknog prvenca piše romanesknu poemu. Pošto su poemu izmislili romantičari, Stojanovićev avgust morao je postati jedna nepregledna avantura. Bol je dakako svetski, glavni junak je potpuno suvišan, rečenično tikivo grubo nostalgično. Međutim, delu nedostaje romantičarske mitomanije, što je rezultat piščevog svesnog odbijanja da pristane na kompromis celovite strukture. Ovo je knjiga koja ne poznaje slepe ulice – na poslednjoj se stanici izlazi, samo ako se u autobusu zaspi. Može i drugačije, ali Stojanovićeva knjiga nije jezero.
Dvostruki je razlog što niko pre Stojanovića nije ozbiljno obradio temu javnog prevoza. Prvi je u tome što ovaj motiv nije dovoljno seksi. A pošto u ovoj zemlji trenutno najviše pišu netalentovani, sama tema mora biti dovoljno erotična da bi se knjiga prodala. Drugi razlog svoje uporište ipak ne pronalazi samo u kapitalizmu, iako su posledice skuplje. Javni prevoz nije više jeftin, zato o njemu pristaju da pišu samo hrabri.”
Ivana Peško

O autoru:
Siniša Stojanović
1981. Beograd
Književnik (pesnik i prozaista).
Urednik programa beogradske galerije Polet, Cetinjska 15.
Performer, muzičar, tonski tehničar, kolumnista, reditelj, iz Beograda.

Objavio je tri knjige pesama:
Mamonova Hagada, 2009. IK Liber
Rovac U laži, 2011. IK Liber
U raskoraku, 2011. IK Liber

Četvrta zbirka pesama „Dani na ravnoj zemlji“ u planu za 2017. godinu.
Prvi roman, kao peta knjiga, „Beogradska beležnica“, objavljena je početkom decembra 2016. godine za izdavačku kuću Kovačnica priča.
Urednik i drugih književnih izdanja:
Bundolo Offline 2, 2009. IK Liber
i Bundolo Offline 3, 2012. SKC Kragujevac.

Član je UKS-a i od 2012.
U statusu slobodnog umetnika grada Beograda.

Нема коментара:

Постави коментар