11. 7. 2016.

Iggy Pop postao gospodin Cinéma kanala Arte


Autor priloga: Dženana Mujadžić, Pariz

Skandal kompletira umjetnost

Umjetnost je neodvojiva od skandala, pa je franacusko-njemački kanal Arte pozvao sve europske gledatelje, slijediti izbor dokumentaraca koji su obradili oba fenomena, zahvaljujuci desetom izdanju popularnog programa "Summer of". Iggi Pop je idealan voditelj koji će šest tjedana predstavljati emisije jer su autoriteti Artea, oduševljeni njegovom vitalnošću koju 69 ljeta čuvaju netaknutom. 
Ikona rock-pop glazbe, uvijek nastupa sa prihvatljivom dozom provokacije, neponovljivim stilom i originalnim glasom punk "croonera". Bio je i na 69. izdanju Festivala u Cannesu gdje je oduševio slavnu Croisette golim poprsjem, za vrijeme predstavljanja dokumetarnog ostvarenja Jima Jarmusha "Gimme Danger".

- Za deseto izdanje programa "Summer of" snimali smo ga u približenom planu, kadrirajući lice uvijek na crnoj podlozi - objasnio je novinarima Alain Le Diberder, direktor programa kanala Arte. - Radosni smo što je umjetnik prihvatio voditeljsku ulogu jer je poznat u cijelom svijetu.

Nakon deset godina uzastopnog predstavljanja, emisija je odstranila sve post-šezdeset osme programe i bilo je razumljivo da kanal, napokon, posveti sadržaj - skandalima!

- I ranije smo doticali temu, razumljivo u umjetnickom okviru, što činimo i ovog ljeta - ističe odgovorni Le Diberder. - Prošla desetljeća pop kulture, posebno sedamdesetih godina proslog stoljeća sa filmovima kao "Obilna Hrana" Marca Ferrerija, koji je na predstavljanju u Cannesu, doslovice šokirao kritičare planete. Prvi put je jedan cineast pomiješao sadržaje hrane i spolnosti sa renomiranim glumcima poput Mastroiannija, Piccolija, Noireta. Jednako je i sa "Divljom Hordom" Sama Peckinpaha koji je revolucionirao kodove hollywoodskog westerna, pokazivanjem nasilja na usporen način, prouzročivši negodovanja brojnih kritičara sedme umjetnosti i mnoštva gledatelja. Isto je i sa "Boratom", parodičnim dokumentarcem Larryja Charlesa, što je potresao malu republiku Kazakstan. Pokazaćemo i "Brianov život" Terryja Jonesa, uvijek zabranjenim u Irskoj, Norveškoj, Italiji ili Jerseyu jer smeta radikalnim krišćanima, koji su ga razumjeli kao posebnu kritiku Jesusovog postojanja pa pominju bogohulstvo.


Remek djela svjetskog filma


Odabrali smo i Kubrickovo ostvarenje "Eyes Wide Shut" jer je reditelj aktualno, univerzalno slavan ali i "Basic Instinct" Paula Werhoevena, sa čuvenom scenom u kojoj Sharon Stone prekrizuje noge, izazivajući strasti prije nego što je film proglašen - kultnim!

Prema mišljenju Alaina Le Diberdera izvjesna remek djela su prihvaćena bez polemike što nije bio slučaj sa ostvarenjima Wagnera, Picassoa ili Stravinskog, koji su uznemirili njihovu epohu. Platna i note su im zaplijenjeni, uništavani, zabranjeni. Brojne kompozicije izviždane, pa nakon toga uvrštene u panteon klasične kulture. To se dogodilo i rock grupama što su od Elvisa do Bowija, preko "Rolling Stonesa" i brojnih punk grupa, upalili londonsku ali svjetsku scenu:

- Postojali su trenuci za vrijeme kojih su skandali postavljali pitanja društvenim normama. U doba Twittera, Instagrama ili Snapchata objektiv im je povećavanje i umnožavanje medijskog uticaja, što vlada planetom. Danas se poslovnost globalizira, a čuđenje i indignacija pokreću mnostvo blagajni.

Kanal Arte očito želi aktualizirati svoje sadržaje, a bit serije je sačuvanje zabavnih programa, posebno u ljetnjem periodu. Svake godine broj gledatelja serije "Summer of" raste, iako je njihova prosječna starost 51 godina.

Нема коментара:

Постави коментар