24. 7. 2016.

Baba Vanga na "Novim Horizontima"



  Autor priloga: Dženana Mujadžić, Pariz

Život proročice

Festival "Novi Horizonti" što je po šesnaesti put započeo u Wroclawu (Poljska) predstavlja 393 film iz pedeset zemalja, među kojima su 94 ostvarenja-dugometražna i prvi put se projiciraju na poljskoj smotri sedme umjetnosti, što se organizira od 21. do 31. srpnja.

Manifestacija je poznata po posebnoj izdavačkoj liniji i jedinstvenoj politici koja začuđuje, prouzrokujući radoznalost i širenje glasina - sudeći po riječima direktorice Joaanne Lapinske. "Novi Horizonti" su čuveni i po neobičnom, nezvisnom duhu, nekonvencionalnosti i slobodnom tretiranju sadržaja.

Film "Baba Vanga", poljske rediteljice Aleksandre Neimczyk, ujedno polaznice sarajevske škole "Film Factory" pod vođstvom Bele Tarra je koprodukcija Bosne i Hercegovine, Poljske te Norveske, u trajanju od sat i 16 minuta. Sadrzaj ostvarenja uvrstenog i u zvanicno natjecaje SFF-a, posvecen je Vangeliji Pandevoj Dimitrovoj, rodjenoj 1911 godine u makedonskoj Strumici sto je kao 12 godisnjakinja pocela gubiti vid. Sedam ljeta kasnije uspjevala je predviditi mnostvo dogadjaja pa joj je sposobnot donijela svjetsku slavu, novac i priznanja. Navodno je pogodila dogadjaje iz Drugog svetskog rata, izceznuce komunizma ali i smak svijeta, sto ce se po njezinom prorocanstvu dogoditi 5079 godine! Njezinu ulogu interpretiraju dvije glumice. Mladu Vangu tumaci Virginie Roche -Trbonja a stariju Tatjana Sojic. U umjetnickoj ekipi su i Nastazja Niedziela, Ravijojla Jovancic, Edib Lagumdzija, Zlatan Dzanovic, Vedad Trbonja, Amela Delic, Sasa Skoko, Sabina Mrgan, Elma Selman, Bojan Chabichou, Jovana Skrijelj, Jasmina Basic.

Pokazaće se i ostvarenja novih poljskih sineasta poput Michala Marezaca, Piotra Dumale, ali i Nijemaca Philipa Schettnera, Eleonore Danco, belgijskog trojca što se naziva Leo Gabin. Po prvi put se projiciraju filmovi posvećeni različitim umjetnostima dok Organizacija "Wroclaw kulturni centar Europe" upriličuje program "Ucitelji europskog filma.

Očekuje se prisustvo Nanni Morettija, Victora Envice, Agnieszke Holland, Jessice Hassner, Claire Denis, Carlosa Saure, Petr Halenke, Urlike Ettinge, Andreja Koncalovskog i Cristiana Mungina

Нема коментара:

Постави коментар