10. 12. 2015.

PRIJAVITE SE NA 19. FAKI!

19. FAKI – Festival alternativnog kazališnog izričaja, održava se ove godine od 24.05. do 29.05.2016. u prostorima bivše tvornice Medika u Pierottijevoj 11 u Zagrebu. Međunarodni festival alternativnog kazališnog izričaja - FAKI nastao je 1998. godine kao odgovor na elitizam, ali i komercijalizaciju institucionalne kulturne sredine čija je politička i umjetnička jednostranost bila hendikep neovisnom, avangardnom, subverzivnom i eksperimentalnom djelovanju kazališnih i izvedbenih umjetnika. FAKI već 19 godina djeluje pod istim premisama: kritizirajući i afirmirajući međuovisnost političkog značaja s osobnim i umjetničkim izborima, FAKI predstavlja kritičke i eksperimentalne umjetničke radove te time ostvaruje i afirmira nove modele umjetničke produkcije.

FAKI je kao festival alternativnog teatra, uličnog teatra, performansa, off i low budget teatra posljednjih godina postao centralno mjesto koje nudi pregled inovativne, kritičke i nezavisne (samostalno producirane), međunarodne izvedbene scene koju održavaju putujući umjetnici i družine, čije zanimanje za originalne, eksperimentalne i istraživačke modele umjetničkog izraza proizvodi univerzalne egzistencijalističke predstave i performanse čije se estetike i poetike međusobno uspoređuju i nadograđuju, uspostavljajući tako nove izvedbene stilove i kriterije.

Tema 19. FAKI-ja je otpor elitama. FAKI je od samog početka pa do danas zadržao status društveno angažiranog i politički osvještenog čimbenika zagovaranja načela jednakosti, ravnopravnosti i slobode, koji se izražava alternativnim komunikacijskim strategijama te uočava i imenuje nove pojave društvene nejednakosti. Elitizam je jedna od takvih pojava koja se pak periodično javlja, svaki put kad se kritična društvena masa prilagodi novim ekonomskim i političkim uvjetima. Kazalište je kao skupa, kolektivna umjetnost prošlih stoljeća postalo buržujskom umjetnošću gdje služi samo kao mjesto na kojem se elita okuplja te svojom odsutnošću i nezainteresiranošću oslabljuje poruku i izričaj medija, odnosno umjetničkog djela. Alternativno kazalište predstavlja otklon od takve koncepcije te se njegovo djelovanje obezvređuje ignoriranjem i isključivanjem iz dominantnih društveno-ekonomskih tokova. Ove godine želimo podsjetiti, kao i ponovno ukazati na tu činjenicu. Pozivamo na redefiniranje pojma elite, ponovno promišljanje značaja i uloge publike u nastanku kazališnog djela te istraživanje elemenata koji destabiliziraju umjetnički proces, ne bi li konvencionalizirali umjetnički proizvod, odnosno poruku kojoj se javnost izlaže.

Pozivamo sve kazališne autore i kolektive, koji promišljaju temu otpora elitama, da prijave svoje izvedbene radove za sudjelovanje na 19. FAKI-ju posvećenom otporu elitama, bez ograničenja na rod, žanr i karakter djela. FAKI nudi mogućnost rezidencije tri tjedna prije festivala, za finalni rad na projektu i međunarodnu premijeru na otvorenju festivala 24.5.2016. Naši prostori su opremljeni osnovnim tehničkim elementima (light, sound, projekcijsko platno i projektor, tehničari, inspicijent). Za umjetnike koji žive van Zagreba FAKI pokriva putne troškove, skromni smještaj i vegetarijansku prehranu. FAKI ne daje umjetničke honorare i dnevnice. Ulaz na cijeli festival je besplatan.

Lokacija: Autonomni kulturni centar Attack, Pierottijeva 11, 10 000 Zagreb
Vrijeme: 24.5.2016. - 29.5.2016.
9.5.2016. - 29.5.2016. za umjetničku rezidenciju

Prijave su otvorene do 20.01.2016.

Ispunjene prijavnice za predstave, koje možete skinuti na http://www.attack.hr/faki/, te opis projekta, motivacijsko pismo i biografiju za prijavu na rezidenciju slati na e-mail adresu fakizafaki@gmail.com.
FAKI se nastavlja razvijati s ciljem afirmiranja avangardnih i eksperimentalnih izvedbenih umjetnika i kolektiva, neovisno o žanru, stilu i razdoblju kojem pripadaju. FAKI zagovara demokratičnost i interdisciplinarnost unutar dominantnih oblika izvedbenih formi i žanrova. FAKI povezuje umjetnike i umjetničke kolektive te služi kao međunarodna platforma za predstavljanje njihovog rada i uspostavljanje novih umjetničkih kriterija.
FAKI je neprofitni kazališni festival koji organizira Autonomni kulturni centar Attack! FAKI festival su financijski podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb - Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Goethe-Institut Kroatien i Austrijski kulturni forum.

Attack! je nestranačka, neprofitna, nevladina, volonterska udruga građana i građanki koja stvara i širi kulturnu i političku alternativu te alternativnu ekonomiju, osiguravajući prostor u javnosti svima koji se žele kreativno izraziti i sudjelovati u promjenama na lokalnoj razini, koje vode slobodom društvu.

Нема коментара:

Постави коментар