3. 12. 2015.

Direktor Nišvila predsedava žirijem u Krakovu

Direktor Nišville jazz festivala Ivan Blagojević odlučivaće sa ostalim članovima internacionalnog žirija o pobednicima konkursa na takmičenju mladih jazz bendova „Jazz Juniors“ koji se ovog vikenda (od 4. do 7. decembra) po 39. put održava u poljskom gradu Krakow.

„Jazz juniors“ je i u svetskim razmerama jedan od najdugovečnijih i najcenjenijih festivala - internacionalnih konkursa za mlade bendove, koji je prethodnih decenija prvi skrenuo pažnju na mnoge, danas već etablirane jazz muzičare. Ove godine na „Jazz juniors“ se prijavilo 26 mladih sastava iz Poljske, Mađarske, Nemačke, Austrije, Švajcarske, Amerike (...). Selekciona komisija, u kojoj je bio i Adam Huang – predsednik Kineske jazz asocijacije (inače, domaćin delegacije direktora evropskih jazz festiivala tokom nedavne posete Kini, u kojoj je bio i direktor Nišvila) za finale je odabrala šest sastava: Das Bessere Leben, D. R. A. G., Piotr Budniak Essential Group, Quindependence, Stanisław Słowiński Quintet i Włodarczyk/Plecher Duo.
S obzirom na to da i Nišville festival puno pažnje poklanja mladim muzičarima iz regiona ali i šire (kako kroz Nisville workshop, tako i kroz, specijalno za tu priliku oformljen Youth stage ali i pružanjem prilike da nastupe u svim ostalim programima, pa i glavnom), jedan od ovih sastava dobiće priliku da nastupi i na narednom izdanju Nišvilla.
Osim nastupa finalista, program festivala “Jazz Juniors” podrazumeva i koncerte poznatih evropskih i svetskih jazz muzičara, pa će ove godine u revijalnom delu nastupiti: Lars Danielsson, Tommy Caggiani, Marek Napiórkowski i Grzegorz Karnas, a po tradiciji i laureati ovog konkursa od prethodnih godina: Darek Dobroszczyk Trio i Aga Derlak Trio. Prethodnih godina u koncertnom programu su izmedju ostalih učestvovali i: Tomasz Stańko, Joey Calderazzo, Toshinori Kondo, Kenny Werner, Jan Lundgren, Dan Tepfer, Michael Patches Stewart, Peter Beets, Euan Burton, David Kikoski, David Doružka, Rosario Giuliani....


Нема коментара:

Постави коментар