10.12.2015.

Nišvil „hvali“ ministra Tasovca

Reagujući na izjavu ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca izrečenu na poslednjem Skupštinskom odboru za kulturu: „kako se nedovoljno govori o uspesima u radu Ministarstva“, direktor Nišvil jazz festivala Ivan Blagojević kaže da će on rado pohvaliti rad Ministarstva kulture, odnosno Tasovca - jer je nakon dve sušne godine, Nišvil konačno sagledan sa MILIONA – JEDAN u 2015. godini i da se očekuje da će se i u 2016. godini ta tenedencija rasta nastaviti - možda čak i do 4 miliona koliko je Ministarstvo kulture izdvajalo za Nišville 2012. godine.
- Ipak, kaže Blagojević, smatram da glavne pohvale ministru Tasovcu treba da stignu iz Filmskog centra Srbije koji će naredne godine biti sagledan sa 600 miliona dinara, čime se Ivan Tasovac pokazao većim ljubiteljem filmske umetnosti od svih dosadašnjih ministara kulture koji su dolazili iz redova glumaca i reditelja.
Naravno da je u takvoj preraspodeli neko morao da plati ceh - a to je upravo oblast muzike, iz koje Tasovac inače dolazi, koja je ove godine za ukupno 340 projekata i festivala dobila da raspodeli 30 miliona, po koliko je inače ove godine dodeljeno za sufinansiranje svakom od četiri prvorangirana filma.
Da ne bude sve tako crno - i u oblasti muzike ima pozitivnih kretanja, a tu mislim na povećana izdvajanja za programe Beogradske filharmonije kojoj je pre dolaska Tasovca na mesto ministra (a sa mesta direktora Filharmonije) dodeljivano manje od 30 miliona, a ove godine i sledeće – i više od 90 (plate i tekući troškovi ne ulaze u tu sumu)!
Ukoliko se ovogodišnje povećanje izdvajanja (za 60 miliona) možda i može smatrati opravdanim zbog organizovanja američke turneje Filharmonije, postavlja se pitanje da li će i naredne godine - putovati u Ameriku ili će Filharmonija (u čijem nazivu, doduše, stoji „Beogradska“, ali je po načinu finasiranja republička institucija) konačno krenuti i na turneju po Srbiji, kako ne bi u „u unutrašnjosti“ i dalje svirala samo za honorare koje im isplaćuju manifestacije poput NOMUS-a ili „Mokranjčevih dana“. A ti honorari su isplaćeni upravo od dela onih skromnih 30 miliona koje je Ministarstvo kulture izdvojilo za sve projekte i manifestacije u oblasti umetničke muzike, zaključuje direktor Nišvila.

Нема коментара:

Постави коментар