11. 7. 2012.

Uvešćemo red u beogradsku kulturu, ali biće malo bolno

(komentari čitalaca)

Ja
O cemu prica gradonacelnik, ne radi Narodni muzej, ne radi Muzej savremene umetnosti, prostor gradskog muzeja koji je konacno dobijen ne moze da se sredi vec godinama, Prirodnjacki muzej ima jednu galeriju od 50 kvadrata iako ima ogromnu zbirku od vise miliona predmeta, Muzej nauke i tehnike iako postoji projekat se ne gradi.
Dakle ne radi prakticno nijedan muzej u Beogradu.

Englez
muzej ne cini prostor u kome se nalazi nego vrednost i broj eksponata koje poseduje.
Za ono sto Srbija poseduje, dovoljna je jedna garsonjera.

Amir
To o cemu gospodin gradonacelnik "metropole" prica je prica o pojmu kulture u svesti mocnika Srbije. Takozvana scenska umetnost ima tolike veze sa umetnoscu koliko i konobar/kelner sa spremanjem hrane. Kultura ce se regulisati kada se regulisu primanja stvaraoca a ne njihovih predstavnika i njihovih preprodavaca. Posvetite paznju stvaralastvu. Svaka destinacija se pamti po arhitekturi koja opet ima cvrste veze sa likovnom umetnoscu. Narcisa koji ce skociti na "daske koje zivot znace" bice uvek kao i pevaljki novokomponovane muzike.

Gospodo-Beogradjani
Kako pred gosopodinom gradonacelnikom predstoji zestoka borba protiv nemani nereda u kulturi, on nece imati prilike da se suprotstavi nemani zvanim ledenice. Na vreme obezbedite slemove za predstojecu zimu. A pri izlasku na ulicu, bar u sirem centru grada, ponesite metlu i lopatu. Psecih "suvenira" ima na sve strane koji jedva cekaju da budu uklonjeni.


čitalac
Djilas tj. Grad nisu nadlezni za Narodni muzej, MSU, MNT, Prirodnjacki... to je na republickom nivou. Ali, da li ce g. Djilas sad da reaguje i na sinocnje dogadjaje u Ateljeu 212 - pravljenje žurke s muzikom povodom jubileja predstave Kosa, dok na maloj sceni igra predstava Cekaonica?
Ocekujemo reakciju gradonacelnika.

Marina
Ma stvarno? Da necete mozda da zaposlite mlade i malo starije diplomce iz oblasti kulture? Da necete mozda da razrusite monopol nad zastitom spomenika kulture i kulturnih celina? Da necete mozda da date sansu ili bar da testirate potencijalne kandidate? Da necete mozda oglasiti javni konkurs za radna mesta u muzejima, domovima kulture, zavodima, institutima, pozoristima? Svet od 25 do 40 godina, radan,vredan, strucan i sposoban sedi ocajan kod kuce jer nema nikakvu sansu da makar pokaze sta ume i zna zahvaljujuci demokratskoj kulture.
Ma dajte gospodine Djilas...


Starijiumetnik
Sede i oni malo stariji, koji nikada nisu hteli partijsku knjižicu, pa nisu mogli da se zaposle ni na mestu nastavnika likovnog u osnovnoj školi, a imaju još dosta da "gule" do penzije. Jedni te isti ljudi u svim odborima, komisijama, savetima, pozorištima, galerijama i svim mogućim institucijama. Fine novce primaju, a u probleme se ne udubljuju...samo klimaju glavom, nameštaju među sobom nagrade, poslove i honorare, dele ateljea, pa neki dobiše i više od jednog...
E, tako se uništava kultura!

Iva
Potpuno se slazem sa gospodinom Djilasom, ali mislim da kulturu grada treba posmatrati u sirem smislu. U Beogradu je u prvom redu potrebno urediti kulturu zivljenja. Od toga se pocinje.Ulice su pune nekakvih spdoba koje ne umeju da se ponasaju. Deru se kad pricaju, bacaju smece gde stignu, idu razdrljeni, netolerantni su... U stambenim zgradama se ne zna red. Prljave su, zapustene, lupa ko kad stigne, tresti nekakva neartikulisana muzika, niko ne postuje zabranu susenja vesa na terasama, vec gledamo tudje gace i peskire kako se cede, ne zna se kucni red... Prvo to treba srediti. A kuturu i umetrnost je najbolje prepustiti onima koji se njome zaista i bave. Oni znaju ko je ko, ko je cenjen, postovan, sposoban, autoritet i ima rezultate. Tu ni drzava ni grad nemaju sta da traze. Partije ponajmanje.

Hmm
Znam da upravnik koji glumi u sopstvenom pozoristu automatski mirise na neki potencijalni sukobinteresa/zloupotrebu polozaja, ali, zapravo, takvo angazovanje je u ovom slucaju sasvim logicno. Mnogo logicnije od alternativa: da bude upravnik jednog, a glumi u drugom pozoristu, da zemlja izgubi jednog glumca onog momenta kad on prihvati poziciju upravnika ili da upravnici pozorista budu osobe koje zapravo nisu iz te branse.

ator
ja radim u kulturi.ocekujem od djilasa da pogleda neku izlozbu.predstavu da se uclani u neku biblioteku.meni je dovoljno policije raznih vrsta.ako hoce da izigrava kulturnog policajca( boze,kako ovo glupo zvuci ) neka ode u pozoriste,recimo b.d.p. i pogleda "let iznad kukavicijeg gnezda"! jako je poucna,mozda nesto i nauci jer svi mi imamo jedan zivot a ovo nije generalna proba.
hvala.

Stojko
Dobro da je gradonacelnik zakljucio posle vise godina sluzbovanja da ima problema u pozoristima.
Ako ce da im pomogne kao sto je 'pomogao' na Bulevaru ili ne-daj-boze sa novim savskim mostom - neka hvala!

branko
Verovatno su pozorišta i muzeji najveći budžetski korisnici, a gde je budžet tu su i političke partije. Šta ćemo sa onim segmentima kulture koji nikada nisu bili na budžetu, sa umetnicima, književnicima, intelektualcima koji su sada marginalizovani deo društva, a bez kojih nema društvenog napretka. Još uvek mi je u svežem sećanju emisija "Utisak nedelje" gde su gosti bili Svetlana Bojković i Mlađan Dinkić. Tu se jasno videla bahatost jednog političata i njegovo nipodaštavanje velike dramske umetnice Svetlane Cece Bojković.
I sada će Đilas da pravi "red u kulturi" - čista demagogija i politička retorika.


(izvor --- BLIC)

Нема коментара:

Постави коментар