16. 7. 2012.

Premijera promo spota peticije „Upali svetlo“

Predstavljamo Internet premijeru promo videa peticije „Upali svetlo - Borba protiv mračnog doba srpske kulture“.Povezanost umetnika i politike počela je da smeta građanima naše zemlje i zato su samoinicijativno pokrenuli peticiju „Upali svetlo - Borba protiv mračnog doba srpske kulture“, dok je umetnica Slađana Milošević osmislila i napisala tekst peticije u kome su formulisani zahtevi kako bi se depolitizovala kulturna scena u našoj zemlji. Slađana Milošević se u svom višegodisnjem društvenom aktivizmu bori za poboljšanje i legalizaciju kulturnog ambijenta u našoj zemlji. Ovo je samo jedna u nizu od njenih aktivnosti koja je usmerena ka poboljšanju kulturne slike Srbije.
Inicijatori i administratori peticije se zalažu da buduće generacije slušaju bolju muziku i koncerte, posećuju kvalitetne izložbe i performanse, čitaju dobre knjige, nauče nešto o svojoj kulturi kao i da se duhovno uzdižu i nadograđuju.
Vrlo je važno da se napomene da je peticija „Upali svetlo“ politički neutralna, i organizovana dobrom voljom i zalaganjem građana kako bi se depolitizovale sve sfere kulture, od medija do kulturnih ustanova.
Već nekoliko medija dalo je prostora da se čuje glas desetine hiljada ljudi angažovanih u podršci peticije „Upali svetlo - Borba protiv mračnog doba srpske kulture“


PROMO VIDEO


Peticija “Upali svetlo”:

Tražimo da se:
1. Depolitizuje kultura;
Rasvetli delovanje partija na uređivačku politiku medija;
Ukine prisustvo partija u kulturnim centrima i drugim ustanovama kulture;
Učini transparentnim finansiranje kulturnih manifestacija koje se zloupotrebljavaju u promotivne svrhe partija;
Ukine favorizovanje »političkih« umetnika – »stipendista« partija, itd.
2. Ukine monopol i korupcija u medijima, diskografskim kućama i drugim ustanovama kulture.
3. Započne borba za slobodu medija i istovremeno - borba za slobodu od medija, koji su kontrolisani monopolskom uređivačkom politikom.
4. Otvore elektronski i štampani mediji za raznovrsne kulturne sadržaje; Da se poštuje i primenjuje Zakon o telekomunikacijama i Zakon o oglašavanju, koji nalažu zastupljenost sadržaja koji će zadovoljiti potrebe svih slojeva društva, a ne samo onih u čijim rukama su poluge vlasti: politika, finansije i mediji.
5. Prestane sa indoktrinacijom i kulturnim diktatom političkih i medijskih vladara i diktatom ukusa vladajućeg sloja.
6. Da se država odredi prema vrednostima koje podržava i da nas oslobodi intelektualnog, duhovnog i estetskog zagađenja, svakodnevno prisutnog u javnom životu.
7. Da država ispuni obećanja, u skladu sa ciljevima ulaska u evropsku zajednicu naroda i da podrži evropske kulturne vrednosti, što znači da omogući slobodno stvaralaštvo, slobodu misli, reči i dela.



Peticija “Upali svetlo”:
http://www.peticije24.com/upali_svetlo

Нема коментара:

Постави коментар