6. 6. 2012.

BEZ NAZIVA 2 - izložba radova grupe autora

::: NOVI SAD :::

Likovni salon KCNS, Novi Sad
Ponedeljak, 11. Jun 2012. 20:00 — Ponedeljak, 18. Jun 2012. 20:00

BEZ NAZIVA 2
Tadija Janičić, Biljana Janković, Stevan Kitić, Miron Mutaović, Dušan Stošić

Izložba se može pogledati radnim danom od 10.00 do 20.00

Objedinjeni u stavovima vezanim za društvo i umetnost uopšte, petoro mladih likovnih umetnika: Miron Mutaović iz Beograda, Dušan Stošić iz Vranja, Tadija Janičić iz Novog Sada i Biljana Janković i Stevan Kitić iz Niša, je došlo na ideju da se zajednički predstave likovnoj publici Novog Sada izložbom pod nazivom Bez naziva 2. Ova grupa umetnika se iz obilja raznovrsnih umetničkih praksi opredelila za slikanje slika, ali i pričanje priča, za zadovoljstvo narativa, pronalazeći inspiraciju u svakodnevnom svetu oko sebe.
Polazeći od teze da je slika iluzija, a sama umetnost neka vrsta magije, svako od njih se kroz metaforična značenja posvećuje ispitivanju njenih filozofskih granica. Istraživanjem podsvesnih stanja pronalaze nove, zagonetne relacije, formirajući otvorene priče koje traju i koje su uvek u procesu promene.
Koristeći razne senzacije iz okruženja kroz jednu vrstu kreativne igre, ispoljavaju ironičan i sarkastičan stav prema trendovskim merilima u savremenom društvu. Težeći za potpunom slobodom u izrazu, ovi umetnici svojim radovima vešto provociraju i opominju, obraćajući se intelektu posmatrača i ukazujući na duhovnu prazninu savremenog čoveka.
Kao osnovna misao vodilja ove izložbe uzeta je izjava američkog slikara Filipa Gastona (Philip Guston) iz 1960: „Ima nešto smešno i mizerno u mitu koji smo nasledili od apstraktne umetnosti, da je slika autonomna, čista i za sebe, i stoga mi po navici definišemo njen sadržaj i granice. Ali slika je „nečista“ a prilagođavanje nečistota je ono što forsira kontinuitet slike.“ (Radmila Kostić)

BIOGRAFIJE

Tadija Janičić rođen 1980. godine u Nikšiću. Završio Akademiju umetnosti u Novom Sadu 2004. godine, slikarski odsek u klasi profesora Milana Blanuše. Živi i radi u Novom Sadu.
Učestvovao na više od pedeset grupnih izložbi, a dvadeset puta samostalno izlagao.
Dobitnik je četiri nagrade.

Biljana Janković rođena 1974. godine u Nišu. Fakultet likovnih umetnosti završila na Cetinju 2001. godine. Magistrirala na istom fakultetu 2006. u klasi profesora Dragana Karadžića. Radi kao profesor u umetničkoj školi u Nišu.
Učestvovala na više od pedeset grupnih izložbi, a šest puta samostalno izlagala.

Stevan Kitić rođen 1980. godine u Nišu. Fakultet likovnih umetnosti završio na Cetinju 2003. godine. Magistrirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2008. godine u klasi profesora Čedomira Vasića. Trenutno na doktorskim studijama na Fakultetu umetnosti u Nišu, gde i radi kao asistent na Odseku za likovne umetnosti.
Učestvovao na preko pedeset grupnih izložbi, a trinaest puta samostalno izlagao.
Dobitnik je četiri nagrade.

Miron Mutaović rođen 1973. godine u Beogradu. Završio Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 1997. godine. Magistrirao slikarstvo na istom fakultetu 2000. godine u klasi profesora Čedomira Vasića. Živi u Beogradu i radi kao profesor na Odseku za primenjene umetnosti, Fakulteta umetnosti u Nišu.
Učestvovao na preko pedeset grupnih izložbi, a šesnaest puta samostalno izlagao.

Dušan Stošić rođen 1977. godine u Vranju. Završio Akademiju umetnosti u Novom Sadu 2003. godine, odsek skulptura, u klasi profesorke Gordane Kaljalović. Živi i radi u Vranju.
Učestvovao na preko dvadeset grupnih izložbi, a osam puta samostalno izlagao.
Dobitnik je dve nagrade.

(izvor --- PLAKATT)

Нема коментара:

Постави коментар