22. 5. 2011.

Nova nagrada Kust(urici)

Neko piše sto godina, pa ništa, a neko, opet, objavi jednu knjigu i pokupi sve MOGUĆE I NEMOGUĆE nagrade.
Naravno da to više govori o državi nego o piscu...

Branko Ćopić za najbolje prozno ostvarenje u protekloj godini dodeljeno je Emiru Nemanji Kusturici za autobiografsko delo Smrt je neprovjerena glasina, saopšteno je danas iz Srpske akademija nauka i umetnosti
Nagrada je Kusturici, kako je naveo žiri, dodeljena zbog "značajnog doprinosa bogatoj tradiciji srpske memoarske literature od vremena Simeona Piščevića i prote Mateje do memoarskih zapisa Miloša Crnjanskog i Ive Andrića".
- Kao i njegovi veliki prethodnici, i Kusturica je imao izuzetno zanimljiv životni put širokog raspona, a u ovom memoarskom delu dao je autentičnu sliku svojih sarajevskih dana, kao i sopstvenog prebivanja i putovanja širom Evrope i Amerike - naveo je žiri u obrazloženju.
U Upravnom odboru Zadužbine Branka Ćopića su akademici Svetozar Koljević (predsednik), Matija Bećković, Milosav Tešić, Dušan Kovačević i dopisni član Nada Milošević Đorđević.
Članovi Upravnog odbora posebno su razmatrali i prozna dela Ispod tavanice koja se ljuspa Gorana Petrovića i Mi različiti Veselina Markovića i poetske zbirke Dokle pogled dopire Nikole Vujčić i Plamen i Rosa Slobodana Rakitića.
Međutim, ništa se nije moglo uporediti sa radom Emira Kusturice: čovek koji se sudi sa e-novinama dobio je još jednu nagradu, što je, ako ništa drugo, jasan politički signal za srpski Sud. Kako, jebiga, odoleti pobedniku kojeg porede sa Ivom Andrićem i Milošem Crnjanskim?
Tko zna, neka javi komentarom!

(izvor --- E-NOVINE)

Нема коментара:

Постави коментар