28. 5. 2011.

Šta su nesvrstani?!

::: Beograd :::
Šta su nesvrstani?! Oni su naše uverenje. Tako bar bez i trunke nostalgije tvrdi Vuk Jeremić.
Ostalo iz pera novinara E-novina:
Formalni šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je izjavio, pod dejstvom nepoznate supstance, da Srbiju na obnavljanje veza sa nesvrstanim zemljama ne upućuje nostalgija već "duboko uverenje da se međunarodna stabilnost i prosperitet ne mogu učvrstiti bez uvažavanja stavova većine u globalnoj porodici naroda"
U obraćanju učesnicima ministarskog sastanka Pokreta nesvrstanih zemalja na Baliju, Jeremić je istakao da će Srbija, "na osnovu strateškog opredeljenja ka promišljenoj, uravnoteženoj i aktivnoj spoljnoj politici, nastaviti da pruža ruku svojim prijateljima u Pokretu" jer je "odlučna da igra principijalnu ulogu na svetskoj pozornici".
On je dodao da je u tom smislu, Srbija ojačala prisustvo u mirovnim operacijama UN u jednom broju nesvrstanih zemalja i osnovala fond "Svet u Srbiji" za stipendiranje studenata iz nesvrstanih zemalja.
Jeremić je podsetio da će se, u sklopu obeležavanja 50. godišnjice Prvog samita PNZ, 5. i 6. septembra u Beogradu održati ministarski sastanak i pozvao "kolege iz PNZ da se vrate na mesto gde je sve počelo" kako bi "proslavili taj događaj i odali priznanje mudrosti, viziji i držvništvu njegovih osnivača".
"Na mestu gde se reka Sava uliva u Dunav, 1961. naši prethodnici su posadili više od 30 stabala. Kao i sam Pokret, ovo drveće je raslo i sada se ponosito uzdiže u srcu beogradskog Parka prijateljstva. Ta stabla predstavljaju ono što je princ Norodom Sihanuk... nazvao 'harmonijom naših ideala'. Nadamo se da će naš sastanak u septembru dodatno doprineti unapređenju ove harmonije", rekao je u prosvetljujućem zanosu šef srpske diplomatije u očiglednoj nameri da nakon okončanja svoje nesrećne diplomatske karijere postane osnivač novog pravca balkanskog budizma.
Izlaganje, koje je dostavljeno medijima iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Jeremić je završio podsećanjem na "reči predsednika Tita s Prvog samita nesvrstanih zemalja: 'Sudbina sveta ne može da bude samo u rukama velikih sila, već i u rukama velikog broja drugih zemalja koje predstavaljaju veliku većinu svetskog javnog mnenja'. Da je Josip Broz mogao da predvidi ko će 50 godina kasnije citirati njegove reči, zasigurno bi Jeremiću stavio izričitu zabranu da ga bilo gde i u bilo kom kontekstu pominje.
(izvor --- E-novine)

Нема коментара:

Постави коментар