1. 5. 2011.

Radnici radije uz roštilj nego na protestima

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak rekao je da taj sindikat ove godine ne organizovao prvomajske proteste i pozvao partije levice da se uključe u zaštitu prava radnika.
Prema njegovim rečima, samo će jedan od granskih sindikata, Sindikat hemije, nemetala, energetike i rudarstva, kao i prošle godine organizovati protestnu povorku u Kruševcu.
- Ove godine očekujemo da će na tom protestu biti više radnika jer je organizovano kuvanje pasulja - rekao je Čanak.
On je dodao da "Nezavisnost" provodm praznika ne organizuje centralnu manifestaciju jer "radnike nije lako privoleti da se 1. maja odreknu opušanja uz roštilj".
- Ima toliko partija levice u Srbiji koje imaju iste obaveze kao sindikati i njih niko ne proziva šta rade za Prvi maj, a oni isto idu na roštilj i jagnjetinu toga dana - kazao je predsednik UGS "Nezavisnost".

Radnici nemaju energije za proteste

Predsednik Samostalnog sindikata Srbije Ljubisav Orbović je ukazao da radnici u Srbiji Prvi maj, Međunarodni praznik rada, dočekuju u veoma teškom položaju.
Orbović je kazao da taj sindikat ove godine nije organizovao prvomajske demonstracije jer nema energije koja bi pokrenula ljude.
- Veliki broj ljudi je ostao bez posla, većina ima niske plate, ova godina je teža nego što su bile ranije - rekao je Orbović agenciji Beta.
Prošle godine u Srbiji je bilo oko 180 štrajkova u kojima je učestvovalo oko 20.000 ljudi, ali kako kaže Orbović, u državi koja nije pravna sindikati ne mogu imati kvalitetnu ulogu.
- Možete protestovati, štrajkovati, sve smo to imali, ali vi u zemlji koja nije pravna možete štrajkovati tri, pet dana, a to se sve razvodni i efekti budu jako mali - ukazao je on.

Najveći problemi nezaposlenost i otpuštanja

Državni sekretar Ministarstva rada i socijalne politike Zoran Martinović, ukazao je, povodom 1. maja, na visoku stopu nezaposlenosti u Srbiji, uz otpuštanje radnika. Martinović je agenciji Beta rekao da je neredovna isplata zarada najčešći uzrok štrajkova i nezadovoljstva zaposlenih, ali kako je ocenio, pojedine aktivnosti nagoveštavaju poboljšanje njihovog položaja.
- Inspekcija rada je od početka 2011. godine zbog štrajkova obišla 17 preduzeća i donela devet rešenja za uklanjanje nepravilnosti, a pokrenuti su prekršajni postupci", kazao je državni sekretar.

(izvor --- BETA)

Нема коментара:

Постави коментар