28.05.2011.

Britanski ekspert Miša Gleni: Tadić uveo Srbiju i region Balkana u novu eru saradnje

VAŠINGTON -
Britanski ekspert za Balkan Miša Gleni ocenio je da je predsednik Srbije Boris Tadić istinski heroj hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića čime je Srbiju i Balkan uveo u novu eru u kojoj su saradnja i pomirenje realna mogućnost.
Izuzetan poznavalac prilika na Balkanu, koji je to pretočio u tri knjige o regionu, Gleni smatra da je Tadić imao političku računicu za hapšenje Mladića kako bi odblokirao put Srbije ka EU. Ona je ipak, po njegovoj oceni, bila sekundarna u odnosu na moralnu dimenziju hapšenja.
U tekstu objavljenom na internet portalu CNN-a, on je podsetio na Tadićevo poklonjnje žrtvama u Srebrenici i izvinjenje za taj i zločine u Hrvatskoj, ocenivši da su ti njegovi "dramatični gestovi" imali ključnu ulogu u stvaranju atmosfere međusobne tolerancije na Balkanu.
Konstatujući da je Tadić, zajedno sa predsednikom Hrvatske Ivom Jospivićem bio predvodnik u uspostavljanju veza među novim država na tlu nekadašnje Jugoslavije, Gleni smatra da ništa od toga nije bilo bez rizika. U prilog tome podsetio je na ubistvo srpskog premijera Zorana Đinđića.
Uz ocenu da je hapšenjm Mladića uklonjena važna prepreka na putu Srbije ka EU, Gleni ukazuje da je pitanje Kosova težak izazov. On smatra da bi priznanje nezavisnosti Kosova za Tadića bilo ravno političkom samoubistvu.
(izvor --- TANJUG)

Нема коментара:

Постави коментар