31.05.2011.

Mladi američki stručnjak napisao knjigu o jugoslovenskom Crnom talasu

Knjiga "Jugoslovenski crni talas" američkog autora Grega Dekjura Džuniora (DeCuir, Jr), kao dvojezičko srpsko-englesko izdanje, promovisana je danas u prostorijama izdavača Filmskog centra Srbije u Beogradu.
Govoreći o Dekjurom delu, čiji je podnaslov "Polemički film od 1963. do 1972. godine u SFRJ", režiser Slobodan Šijan je ocenio da je to "dobro dokumentovana i neophodna knjiga" o "crnom talasu" u domaćoj kinematografiji.
"Taj period smatram za najbolji i najznačaniji. Temeljno je istražen, a Greg ne pripada ovoj sredini i imao je mnogo toga da savlada. Sve čestitke Gregu", istakao je Šijan.
Prema njegovim rečima, knjiga "Jugoslovenski crni talas" pisca i nezavisnog dokumentarnog reditelja Dekjura, zapravo je "malo sažetiji i prlagođeniji vid" njegovog istoimenog doktorata na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.
"Knjiga je dragocena, jer je pored toga što je napisana na engleskom, izuzetno je prohodna za bilo kog inostranog čitaoca, što se ne može reći za prevode tekstova o našem filmu. Često su nerazumljivi za anglosaksondskog čitaoca", istakao je Šijan.
Prema njegovim rečima, Dekjur je izložio niz aspekata razvoja ne samo "crnog talasa", već uopšte jugoslovenske kinematografije u to vreme, prikazavši mnoge aspekte koji ni danas nisu toliko poznati i dostupni stranoj javnosti.

Zlatna epoha jugoslovenskog filma

"Doneo je pogled sa strane, i taj pogled je priličo objektivan. Možda izazove polemike i čak zbuni neke ljudi, nađe ih zatečene. Ja sam zatečen analizom u kojoj autor pokušava da uspostavi metodološki marksizam i priđe filmovima iz vizure ranog Marksa", rekao je Šijan.
Dekjurov mentor, profesor Nikola Stojanović istakao je da je njegov student "apsolutni fenomen za Riplija", jer "dok većina mladih ovde sanja da zbriše na Zapad, Greg ostvaruje američki san u Srbiji".
"Ovo je sveobuhvatan pogleda na jedno od najdinamičnijih i naplodnijih razdoblja našeg filma, prvi sistematski uvid u 'crni talas' stranog autora za inostranu publiku. Potvrđuje da je pokret predstavljao zlatnu eopohu jugoslovenskog filma", naveo je Stojanović.

(izvor --- BETA)

Нема коментара:

Постави коментар