29. 2. 2016.

Razgovori s razlogom: Božidar Brezinščak Bagola „Dobrodošla košava“


Ponedeljak, 29. februar u 20 časova
Srpsko književno društvo, Francuska 7, Beograd
Razgovori s razlogom:
Božidar Brezinščak Bagola „Dobrodošla košava“
(OrionArt, Beograd, 2016)
Učestvuju:
Zlatoje Martinov
Dragorad Kovačević
i autor
Uređuje i vodi Dejan Simonović



O romanu Božidara Brezinščaka
...Ovo je roman između ostalog i o književnom i kulturnom životu u Beogradu s kraja sedamdesetih godina XX veka onako kako ga je doživeo glavni junak, nesuđeni hrvatski bogoslov Rikard B., koji u Beogradu piše svoju doktorsku disertaciju iz oblasti filozofije. Razapet između želje za karijernim napredovanjem i nasleđenih jakih versko-nacionalnih osećanja sudara se sa sopstvenim predrasudama i u novom okruženju pokušava da preispita sebe ali i srpsko-hrvatske odnose. Glavni junak to čini jednostrano, površno i poput svakog nacionalno ostrašćenog bogoslova svodi ih isključivo na katoličko-pravoslavne sporove. ..

....Čitalac će se naći i u vrtlogu međusobnih trvenja srpskih pisaca, podmetanja, nelojalnih lobiranja, žustrih i neprincipijelnih polemika, u koje će biti na ovaj ili onaj način upleten i glavni junak iz Hrvatske...

....Ipak i u tako skučenim okvirima u kojima se kretala misao glavnog junaka Rikarda B., čitalac može osetiti barem delić atmosfere ondašnjeg vremena, gde iz potaje kafanskog dima i pijanih isparenja, vrebaju hrvatski i srpski nacionalizmi, pripremajući teren za bratoubilački sukob kojih petnaestak godina docnije. Scena u kojoj se glavni junak Rikard B. u skadarlijskom restoranu srdačno grli sa beogradskim piscem koga mu predstavljaju kao izrazitog srpskog nacionalistu, belodano ukazuje na spojene sudove dvaju nacionalizama; zajednička crta im je antikomunizam i antijugoslovenstvo…

…Ovu knjigu preporučujem za objavljivanje jer, u krajnjoj instanci, otkriva koliko je potreba za razmicanjem okvira umetničke i političke slobode, inače i u to vreme legitimne i realne, upotrebljavana kod tadašnje srpske i hrvatske (ne samo književne) “opozicije” na način koji je doveo do tragičnog raspada zajedničke države ali i do razornih posledica po slobodu samu, koje danas i u Srbiji i u Hrvatskoj ima nažalost sve manje.

Zlatoje Martinov (Izvod iz recenzije)





Božidar Brezinščak je rođen 1947 godine u Humu na Sutli (Hrvatsko Zagorje).

Piše na hrvatskom i slovenačkom jeziku. Studirao je u Ljubljani, Minhenu, Zagrebu i Beogradu. Diplomirao je teologiju u Zagrebu (1974) i filozofiju u Beogradu (1978). Prvi roman Traganje za samim sobom po preporuci Miodraga Pavlovića objavila mu je „Prosveta“ 1980. godine. Roman je ušao u uži izbor za NIN-ovu nagradu u Beogradu i Goranovu nagradu u Zagrebu.

Važnije knjige: U ime pračovjeka, pesme (1983), Sve hladnija svanuća, pesme (1984), Zapisi jednog bogoslova , lirska proza (1994), Zavičajna radost življenja, ogledi (1997), S one strane Dunava, roman (2001), Nadgrobna svjetlost, roman (2005), U sjeni ljepote, roman (2014).

Živi, piše i prevodi na svojoj očevini u Humu na Sutli.

Нема коментара:

Постави коментар