19. 10. 2015.

Niški jazz festival trasira „Put svile“: Nišville na Sajmu umetnosti u Šangaju



Nišville jazz festival se proteklog vikenda predstavio na Sajmu umetnosti u Šangaju - jednom od najvećih manifestacija te vrste u Aziji pa samim tim i u svetskim razmerama. Direktor Ivan Blagojević koji je, na poziv Kineske Jazz Asocijacije, sa ostalim direktorima evropskih jazz festivala u dvonedeljenoj poseti Kini, napominje da je Nišville jedini predstavnik Srbije na ovom Sajmu.
- Fokus Sajama u Šangaju je pre svega na predstavljanju i razmeni umetnika, pa smo se u tom segmentu trudili da posredstvom snimaka sa Nišvilla ali i diskova koje smo poneli - predstavimo što veći broj srpksim muzičara. Međutim, s obzirom na to da su turisti iz Kine sve prisutniji u Evropi, a pogotovo kada je reč o kulturnom turizmu – trudili smo se da na našem štandu ne predstavljamo samo Nišville već i kompletnu kulturnu, pa i turističku ponudu Srbije, kaže Blagojević.
Prema njegovim rečima na Sajmu su najzastupljeniji predstavnici Azije, Australije i Amerike, a osim festivala svoje štandove imaju i mnoge pozorišne i operske kuće, balestke trupe, simfonijski orkestri, perkusionistički ansambli....
Inače dierktor Nišvilla je u sklopu šangajskog Sajma umetnosti govorio i na Forumu – okruglom stolu direktora festivala i kulturnih institucija „ Umetnički festivali u zemljama duž Puta svile“ , što je praktično bila neka vrsta osnivačke skupštine budućeg Festivala „Put svile“ (Silk Road festival) čije je osnovna ideja da okupi muzičare duž puta koji je vekovima bio veza istoka i zapada.


Нема коментара:

Постави коментар