5. 7. 2015.

Tammy Payne na Nisvilu





Britanska džez - soul – blues - folk kantautorka prvi put u Srbiji
          “Žensko pismo” Tammy Payne na Nišvilu

Britanska pevačica, kompozitor, tekstopisac  i multiinstrumentalista Tammy Payne nastupiće  na predstojećem Nišvilu treće večeri festivala - u subotu 15. avgusta. Tammy će sa svojim bendom  predstaviti album “Viva outsider” objavljen krajem 2014 godine, a koji je producirao Jim Bar, basista satava “Portishead” i “Get the Blessing”. “Viva Outsider”, objavljen na njujorškoj etiketi “Ninety&Nine Records”, prvi album koji Tammy objavljuje  pod svojim imenom i na kojem potpisuje sve kompozicije, upečatljiva je kombinacija bluza, džeza, soula, folka (…), a po sugestivnosti autorskog izraza i interpretacije, nameće se zaključak da se na britanskoj sceni, kada je reč o “ženskom muzičkom pismu” , ništa slično nije čulo još od prvih albuma Joan Armatrading.
“Ako uronite u bilo koju od pesama sa albuma – shvatićete da je svaka pravi lirski dragulj.  Inventivna slikovitost i prijatan nedostatak klišea. Izvanredan album” – reči su poznatog kritičara Brusa Lindzija u recenziji albuma “Viva outsider”.  Odličnim kritikama albuma Tammy Payne pridružili su se i Brent Blek koji je za “Bop `n Jazz” napisao: “Jedan od glasova po kojima ćemo pamtiti 2014. godinu – ili možda bilo koju godinu posle”, na sajtu BBC online konstatovano je da je Tammy “jedna od najboljih soul pevačica tokom protekle dve decenije”, dok je u “Mojo” magazinu napisano: “Tammy poseduje izražajan soul glas ali i sposobnost da  na pravi način ispriča priču”. O kvalitetu Tammy Payne kao auotora govori i podatak da je  pesma koja otvara “Viva Outsider” - “Talk to me instead”  - dobila ove godine još jednu verziju i to na na albumu “Duets”  Paula Gonza, na kojem je ova portugalska muzička legenda izvodi zajedno upravo sa Tammy. Postavu njenog benda na Nišvilu činiće: Ruth Hammond – klavijature, Neil Smith -  gitara, Will Harris – bas i Matt Brown - bubnjevi.
Karijera Tammy Payne traje još od početka devedestih kada je objavila nekoliko “dance” hitova na danas legendarnoj etiketi “TalkinLoud” Giles-a Peterson-a. Medjutim , umesto da nastavi sa snimanjem albuma kakve je publika očekivala od nje, ona  se kao perkusionistkinja priključila salsa bendu, putovala u Brazil da bi izučavala bossa novu, nastupala i snimala kao pevačica sa više britanskih bendova (Sissi, Bristol sound originators,  Smith And Mighty, Boca 45, Jukes), ali i svirala bubnjeve na turneji Džona Pariša (dugogodišnjeg producenta PJ Harvey). Sa bendom “Jukes” objavila je album  “We Might Disappear” – psihodelični dragulj koji nije naišao na veći odjek zbog bankrota etikete na kojoj je objavljen, ali koji je je, uz ocenu 8 (od 10) u NME magazinu ocenjen kao “pomračenje sunca LSD zvukom”! Nastavljajući svoju karijeru “u cik – cak”, Tammy Payne je za “Edition records”  sa grupom “Tamco” 2010. godine objavila “Don`t think Twice” - album obrada pesama koje su potpisali Dylan, Cohen, Elvis Costello… Pretežni džez pedigre instrumentalne postave  (koja čini okosnicu i na prošlogodišnjem remek delu “Viva Outsider” : bubnjar Dylan Howe /The Blockheads,  basista Jim Barr / Get The Blessing, klavijaturista Dan Moore / Pee Wee Ellis, Andy Shepherd i gitarista Neil Smith - The Liftmen), i plutajuće improvizacije upakovane u tamnoputi ritzam i bluz, pokazale su se kao savršena staza  za njene upečatljive reinterpretacije nezaboravnih  pesama .  Upravo tragom takvog koncepta Tammy Payne je nastavila i na novom albumu  koji, kada jednom čujete - sigurno ćete mu se vraćati iznova i iznova….  


https://www.youtube.com/watch?t=36&v=Lmc_RqlEu5E   Talk to me instead
https://www.youtube.com/watch?t=48&v=k3f0LOhfdxo   Some People LIVE

https://www.youtube.com/watch?t=14&v=rWv7OHZ46qs   Viva Outsider LIVE

https://www.youtube.com/watch?t=246&v=RsoQuA9hHDY 

Tammy’s song was taken up by Portuguese legend Paulo Gonzo and features as a duet with Paulo and Tammy on his new album “Duetos”, a release including duets with the most popular singer/songwriters from Brazil, Italy, Africa and Spain.”Talk To Me Instead” is the second song on this “making of” video.


Нема коментара:

Постави коментар