23. 5. 2014.

LEVICA U SRBIJI: elementi za izgradnju političke pozicije

::: NOVI SAD :::

Press konferencija i razgovor povodom pokretanja jednogodišnjeg projekta "Levica u Srbiji: elementi za izgradnju političke pozicije" u organizaciji Kolektiva Gerusija. Konferencija će se održati u ponedeljak, 26. maja od 10:00 - 12:00 sati, u prostorijama Nezavisnog Društva Novinara Vojvodine (NDNV), ulica Zmaj Jovina 3/I, Novi Sad.

Govore: Ivan Radenkovic i Aleksandar Matković.


LEVICA U SRBIJI: elementi za izgradnju političke pozicije

Pitanju levice u Srbiji prilazimo suočavajući se sa realnim problemima i procesima društva kao celine kako bi konstatovali i reflektovali njegove specifičnosti. Uprkos sveopštoj diskreditaciji levice u Srbiji i šire (pogotovu u bivšim realno-socijalističkim zemljama), evidentno je da uspostavljanje kapitalizma neće u doglednoj perspektivi omogućiti društveni progres. Naprotiv, kapitalizam je u Srbiji poslednjih 15 godina, pod izgovorom tranzicijske nužnosti, doveo društvo u stanje hronične prezaduženosti, sužavajući političku perspektivu na tehnokratsko upravljanje bez jasnog političkog pravca. Ovi procesi su suštinski depolitizovali celokupnu javnu sferu i znatno umanjili demokratičnost ‘političkih’ odluka.
U nedostatku jasne i jedinstvene leve političke organizacije postoji realna potreba da se aktuelni istorijski, politički, ekonomski i društveni problemi obrazlože, analiziraju i artikulišu putem javnog i otvorenog dijaloga. Cilj Gerusijinog programa Levica u Srbiji sastoji se u konstruktivnoj problematizaciji aktuelnog društvenog stanja, otvaranju javne rasprave na teme od vitalnog značaja za društvo, ali i stvaranju preduslova za novi socijalistički projekt.

Нема коментара:

Постави коментар