27. 1. 2014.

MANIFESTACIJA „JEDNA KNJIGA – JEDAN GRAD“


 MANIFESTACIJA „JEDNA KNJIGA – JEDAN GRAD“
27-31. JANUAR 2014.
Gradska biblioteka Pančevo

Manifestacija „Jedna knjiga – jedan grad“ održaće se u Pančevu od 27. do 31. januara, u organizaciji Gradske biblioteke, i biće posvećena knjizi „Tačka Omega“ Dona DeLila, jednog od najznačajnijih savremenih američkih romanopisaca. Manifestacija počinje u ponedeljak, 27. januara, razgovorom sa izdavačem i predstavljanjem knjige, a završava se u petak, 31. januara, kada će o knjizi govoriti učenici i profesori pančevačke Gimnazije.
Gradska biblioteka Pančevo organizuje ovu manifestaciju od 2008. godine, i do sada su predstavljene knjige „Ruski prozor“ Dragana Velikića, „Čitač“ Bernarda Šlinka i „Najbolje namere“ Ingmara Bergmana.
Pored predstavljanja samog dela i analize njegovih različitih aspekata (literarnih i vanliterarnih), kao i stvaralaštva autora, program će biti realizovan kroz organizovanje niza aktivnosti (promocije, predavanja i tribine) tokom kojih će se nastaviti istraživanje pitanja i fenomena kojima se delo bavi.
Manifestacija „Jedna knjiga – jedan grad“ promoviše književnost i kulturu čitanja kroz razne atraktivne sadržaje koji, osim knjige i njenog autora, publici predstavljaju i kulturu (sa akcentom na književnosti) čitave države, odnosno jezičkog podneblja iz kojeg pisac i napisano dolaze do nas.
Cilj manifestacije je porast interesovanja za knjigu i umetnost uopšte, podizanje nivoa čitalačke i književne kulture u zajednici, kao i unapređenje sposobnosti recepcije i razumevanja književnog dela kod posvećenih čitalaca.
Pokrovitelj manifestacije je Grad Pančevo, a partneri su: Kulturni centar Pančeva, Geopoetika, Gimnazija „Uroš Predić“ Pančevo.
Medijski pokrovitelji manifestacije: Tanjug, Beta, FoNet, Seecult, Dan u Beogradu, Remix Press, Kulturizacija, Pančevac, RTV Pančevo, RTS Dopisništvo Pančevo.

Više o manifestaciji „Jedna knjiga – jedan grad“
„Jedna knjiga – jedan grad“ naziv je veoma popularnog programa promocije knjige i čitanja u Sjedinjenim Američkim Državama. Osmišljen je i realizovan 1998. godine u Javnoj biblioteci u Sijetlu, a dalje razvijan u Centru za knjigu Kongresne biblioteke u Vašingtonu. Ima za cilj okupljanje članova zajednice oko izabranog naslova i podsticanje socijalnog dijaloga na bitne teme koje knjiga nudi. Statistike govore da čak 50% lokalnog stanovništva prođe kroz prostor biblioteke tokom četiri nedelje, koliko obično traju raznovrsne aktivnosti organizovane na osnovu izabrane knjige. Program je prihvatila i 2008. godine, po prvi put u Srbiji, realizovala Gradska biblioteka Pančevo.


Više o knjizi „Tačka Omega“ Dona DeLila

U samotnu kuću u srcu pustinje, „negde južno od nigdine“, povukao se sedamdesettrogodišnji bivši savetnik stratega rata u Iraku Ričard Elster, u potrazi za prostorom i vremenom. Tu mu se pridružuje mladi sineasta koji namerava da snimi film o njegovom iskustvu, film od jednog kadra u kome će Elster biti jedini lik – „samo čovek pored zida“. Vreme se potire u tom pustinjskom prostoru; prolaze dani, a onda im u posetu iz Njujorka stiže Elsterova kći Džesi, „stvorenje kao s drugog sveta“ i dinamika priče se menja.
Ovaj inspirativan i provokativan roman svojevrstan je odgovor DeLila na Pjera Tejara de Šardena, francuskog filozofa i sveštenika koji je Tačkom Omega nazvao cilj evolucije, maksimalni stepen univerzalne svesnosti kojoj svet i vasiona u svom ubrzanom kretanju teže.
DeLilo sve vraća unatrag i usporava tok stvari, pomerajući granicu percepcije i realnosti, i za to traži čitaoca koji je spreman da i sam uspori i da uživa u svakoj napisanoj reči.
„Tačka Omega” je duboko uznemirujuce, briljantno delo jednog od najvećih američkih pisaca današnjice.

Više o Donu Delilu

Don DeLilo, spada u red najznačajnijih savremenih američkih romanopisaca. Od svog prvog romana, objavljenog 1971. godine pod naslovom Amerikana, napisao je petnaest romana. Dobitnik je mnogih nacionalnih i međunarodnih nagrada, među kojima su Nacionalna nagrada za beletristiku za roman Bela buka(1985), PEN/Fokner nagrada za prozu za roman Mao II (1992), Nagrada Jerusalim za celokupno delo (1992), kao i Orden Vilijam Din Hauels (2000), koji dodeljuje Američka akademija umetnosti, za roman Podzemlje, u književnom časopisu Njujork tajms buk rivju svrstan među tri najbolja romana u poslednjih dvadeset pet godina. Godine 2008, dobio je Orden časti Nacionalnog udruženja umetnika, za izuzetno ostvarenje u književnosti. Nagrada PEN/Sol Belou, u čijem žiriju je Filip Rot, za posebna dostignuća u američkoj književnosti dodeljena mu je 2010. godine, a dobitnik je i novoustanovljene Nagrade za američku beletristiku Kongresne biblioteke u 2013. godini, koja se dodeljuje piscima čija dela ne odlikuje samo umetničko umeće i originalnost već su i „snažan, jedinstven i rečit glas … o američkom iskustvu“.
Napisao je i tri drame i na desetine pripovedaka i eseja koji se bave kako umetničkim tako i fenomenima američke stvarnosti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Нема коментара:

Постави коментар